LAJMI I FUNDIT:

Krahas bebes, ju rritet edhe një organ i ri në mitrën tuaj – cili është roli i tij dhe si formohet

Krahas bebes, ju rritet edhe një organ i ri në mitrën tuaj – cili është roli i tij dhe si formohet

Shtatzënia përfshin ndryshime të mëdha në trupin e shtatzënës. Pos që në stomakun tuaj rritet bebja, rritet edhe një organi tërësisht të ri

Derisa ju luftoni me të përzierat, lodhjen, sisë të dhembshme, trupi juaj pa u lodhur punon në gjëra shumë të rëndësishme – formimin e bebes dhe placentës.

Placenta është një organ i cili është i bërë nga indet fetale dhe indet e nënës dhe rritet pranë bebes suaj, transmeton Telegrafi.

Çfarë është placenta dhe cili është roli i saj?

Trupi juaj kalon nëpër ndryshime të shumta gjatë shtatzënisë dhe për ta ndihmuar këtë proces, keni nevojë për shpëtim i cili do t’i ndihmojë bebes suaj të hajë dhe të marrë frymë.

Placenta ofron lidhjen midis jush dhe bebes. Ajo i ndihmon bebes suaj të zhvillohet gjatë shtatzënisë.

Reklama

Përbërësit e domosdoshëm ushqyes, oksigjeni dhe antitrupat kalojnë nga placenta nëpër shiritin e kërthizës te bebja juaj.

Placenta gjithashtu funksionon anasjelltas, që do të thotë se largon produktet e mbeturinave dhe dyoksidin e karbonit nga gjaku i bebes suaj përsëri në gjakun tuaj.

Për shkak se placenta e mban gjakun tuaj të ndarë nga gjaku i fëmijës suaj, ajo gjithashtu ndihmon në mbajtjen e disa baktereve dhe viruseve jashtë mitrës, duke mbrojtur fetusin nga infeksioni.

Përveçse është një mjet shpëtimi për fëmijën tuaj, placenta gjithashtu prodhon dhe sekreton hormone drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut për të mbështetur shtatzëninë dhe rritjen e fetusit. Këto hormone janë:

▪ Progesteroni
▪ Estrogjeni
▪ Oksitocina
▪ Gonadotropina korionike njerëzore (hCG)
▪ Laktogjeni i placentës njerëzore

Reklama

Kur fillon dhe kur përfundon zhvillimi i placentës?

Kur veza e fekonduar implantohet në murin e mitrës, placenta fillon të formohet. Por gjithçka fillon disa ditë para mbjelljes.

Kur ovuloni, veza largohet nga vezorja dhe udhëton përmes tubit fallopian me shpresën se do të fekondohet. Nëse është e suksesshme, veza e ovuluar takohet me spermën për të filluar formimin e fetusit. Kjo vezë e ovuluar quhet zigot. Gjatë ditëve të ardhshme, zigota do të përfundojë shumë ndarje qelizore në vezore.

Kur zigota arrin në mitër, këto ndarje qelizore vazhdojnë dhe më pas zigota bëhet një blastocist. Në këtë fazë, disa qeliza fillojnë të formohen në placentë dhe të tjera fillojnë të formohen në fetus. Blastocitet implantohen në endometrium. Për të mbështetur shtatzëninë, placenta prodhon një hormon të quajtur gonadotropinë korionike njerëzore (hCG).

Reklama

Gjatë shtatzënisë, placenta rritet nga disa qeliza në një organ që përfundimisht do të peshojë rreth gjysmë kilogrami. Në javën e 12-të, placenta është formuar dhe është gati të marrë përsipër ushqimin për fëmijën. Megjithatë, ajo vazhdon të rritet gjatë shtatzënisë. Konsiderohet e pjekur deri në javën e 34-të.

Pas lindjes së foshnjës, gruaja do të lindë edhe placentën, ndërsa gjatë operacionit cezarian mjekët do ta heqin atë nga trupi juaj dhe do të shohim se si duket në të vërtetë:

/Telegrafi/