Vendimi i djeshëm përfundimtar kundër kriminelit të luftës Ratko Mlladiq provokoi reagime të shumta, kështu që ish-kryeministrja kroate, Jadranka Kosor reagoi ndaj deklaratës së Charles Michel, Presidentit të Këshillit Evropian, pas njoftimit të tij në Twitter.

Gjegjësisht, Michel shkroi dje në Twitter se mirëpret vendimin e Gjykatës në Hagë për të dënuar përfundimisht Mlladiqin me burg të përjetshëm.

“Vendimi përfundimtar i Tribunalit në çështjen kundër Ratko Mlladiqit është një tjetër hap i rëndësishëm në sigurimin e drejtësisë për viktimat. Ai do të na ndihmojë të gjithëve të lëmë të kaluarën e dhimbshme dhe ta vendosim të ardhmen të parën”, tha Michel, duke iu referuar “masakrës së Srebrenicës”.

Ishte kjo etiketim “masakër” që ishte arsyeja që Jadranka Kosor të reagonte dhe të paralajmëronte Michel.

“Ajo që ndodhi në Srebrenicë është gjenocid, jo vetëm ‘masakër’, i dashur Charles Michel!”, ka shkruar Kosorin në njoftimin e tij.

Kosor reagoi ndaj Mlladiqit menjëherë pas vendimit, duke theksuar se çdo dënim për të është i pamjaftueshëm si për drejtësinë ashtu edhe për të vërtetën.

Konfirmohet dënimi me burgim të përjetshëm për Ratko Mlladiqin Konfirmohet dënimi me burgim të përjetshëm për Ratko Mlladiqin

Krimineli serb u dënua me burgim të përjetshëm nga një gjykatë në Hagë për gjenocid, krime kundër njerëzimit dhe shkelje të ligjeve ose zakoneve të luftës gjatë luftës 1992-1995 në Bosnje-Hercegovinë.

Ai është fajtor për 10 nga 11 pikat e aktakuzës. Ai u shpall i pafajshëm vetëm në bazë të Pikës 1, si dhe në vendimin e shkallës së parë, i cili i referohet padisë për gjenocid në Prijedor, Sanski Most, Kotor Varosh, Kljuq, Vlasenica dhe Foqa.

Krimineli Ratko Mlladiq është 78 vjeç, dhe në muajt e ardhshëm do të dihet se në cilin burg do të kalojë pjesën tjetër të jetës së tij, dhe deri atëherë do të qëndrojë në njësinë e paraburgimit në Hagë. /Telegrafi/