Kjo nuk është hera e parë që Turqia përfshihet në kryengritje të brendshme. Grusht shteti i parë në Republikën turke u zhvillua në vitin 1960, gjatë kohës së tensioneve mes qeverisë turke dhe opozitës.

Partia Demokratike, kryesuar nga kryeministri Adnan Menderes dhe Presidenti Celal Bayar, filluan të kufizonin të drejtat e të shprehurit në publik , duke tjetërsuar retorikën e opozitës dhe duke imponuar ligje të reja kufizuese për shtyp , njëkohësisht duke ndaluar edhe botimin e gazetave kritike.

Ky është personi që nisi puçin në Turqi Ky është personi që nisi puçin në Turqi

Tensionet në rritje të nxitura nga qeveria Menderes bënë që të shpallej gjendja e jashtëzakonshme në fillim të vitit 1960. Ushtria ndërhyri dhe përmbysi qeverinë më 27 maj; Presidenti, kryeministri dhe disa anëtarë të kabinetit u arrestuan . Më pas Menderes u ekzekutua.

Al Jazeera: 17 policë të vrarë në Ankara Al Jazeera: 17 policë të vrarë në Ankara

Ndërsa ekonomia po vuante recesionin në fund të viteve ‘60, grupet e punëtorëve organizuan demonstrata, disa edhe të dhunshme. Pra, në mars Ushtria u detyra të ndërhynte edhe njëherë, në përpjekje për të “rivendosur rendin”.

Memduh Tagmac, shefi i shtabit të përgjithshëm, i dha një memorandum kryeministrit, Sulejman Demirel që të largohej nga pushteti. Demirel dha dorëheqjen disa orë më vonë, pas takimit me kabinetin e tij.

Momenti kur policia dhe populli arreston ushtarët që kanë bërë grusht shtet (Video) Momenti kur policia dhe populli arreston ushtarët që kanë bërë grusht shtet (Video)

Paqëndrueshmëria vazhdoi edhe pas vitit 1971. Turqia i ka ndryshuar kryeministrat 11 herë, ndërsa ekonomia vuante pasoja te renda. Grupet e krahut të majtë dhe të krahut të djathtë vazhdonin përleshjet e tyre të dhunshme në rrugë. Mijëra njerëz u vranë. Ushtria realizoi grushtin e radhës së shtetit në shtator të vitit 1980 nga një grup gjeneralësh.

Ndërkaq zgjedhjet e vitit 1995 sollën lulëzimin e Partisë Mirëqenia Islamike, e cili mori pushtetin. Por pas 2 vitesh Ushtria e dënoi politikën e saj dhe detyruan kryeministrin, Necmettin Erbakan të japë dorëheqjen.

Partia Mirëqenies u mbyll në vitin 1998 dhe Erbakan u ndalua të marrë pjesë në politikë për pesë vjet.

Ndërsa se fundmi Kenan Evren, ish-Presidenti turk është duke u përballur me akuzat në një gjykatë në Ankara, pasi pretendohet se ai e ka marrë pushtetin nëpërmjet një grushti shteti.