LAJMI I FUNDIT:

Mosha gjatë së cilës fëmijët i shqetësojnë më së shumti prindërit

Mosha gjatë së cilës fëmijët i shqetësojnë më së shumti prindërit
istock

Periudha e muajve të parë pas lindjes është tejet e lodhshme për nënat

Ekspertët besojnë se faktikisht ‘stuhia e madhe’ vjen në vitet adoleshencës – stuhi e cila shkakton më së shumti pikëllim.


Hulumtuesit e SHBA-së së fundmi kanë studiuar 2,000 nëna të fëmijëve dhe të rriturve, përderisa kanë hetuar faktorët si mirëqenia personale e nënës, stili i jetës dhe perceptimet e fëmijëve të tyre.

Studimi ka zbuluar se depresioni rritet dhe bie përderisa fëmijët rriten.

Nënat e adoleshentëve, apo fëmijëve 11 dhe 12 vjeçar, kishin qenë ndër periudhën më të vështirë, transmeton Telegrafi.

Këta fëmijë i nënshtrohen shumë ndryshimeve njëkohësisht – si faza e pubertetit, hormonet, ndryshimet në trup, investimi enorm në të qenët ‘i famshmi’ në mesin e shokëve, eksperimentimi me testimin e limiteve (siç është provimi i drogave, alkoolit apo seksit) – e krejt këto gjatë kohës kur përpiqen të pavarësohen nga prindërit.

Në përpjekjet e tyre për tu pavarësuar nga prindërit, këta fëmijë fillojnë të sillen më ashpër me prindërit.

Të gjitha këto vijnë së bashku duke krijuar një ‘stuhi të përsosur’, e cila shpeshherë i lë prindërit konfuzë dhe me mendimet se nuk janë të aftë të jenë prindër të mirë gjatë kësaj periudhe.

Gjërat që kurrë nuk duhet t’ua thoni adoleshentëve tuaj: Kjo do ta bëjë jetën më të lehtë
Lexo po ashtu Gjërat që kurrë nuk duhet t’ua thoni adoleshentëve tuaj: Kjo do ta bëjë jetën më të lehtë

Telegrafi/