LAJMI I FUNDIT:

Gjërat që kurrë nuk duhet t’ua thoni adoleshentëve tuaj: Kjo do ta bëjë jetën më të lehtë

Gjërat që kurrë nuk duhet t’ua thoni adoleshentëve tuaj: Kjo do ta bëjë jetën më të lehtë

Me këtë “problem” ballafaqohen shumë prindër

Nëse keni një fëmijë që është adoleshent dhe nuk e keni të lehtë të merreni me të, dijeni që nuk jeni vetëm. Shumë prindër përballen me këtë “problem”.


Psikologët këshillojnë që gjithmonë të keni parasysh atë që sado që për ju të jetë e vështirë, me siguri ata do ta kenë edhe më të vështirë dhe për këtë arsye nuk bën t’i fajësojmë.

Ka disa udhëzime që mund t’i ndiqni në mënyrë që fëmija juaj sa më lehtë ta kalojë periudhën e adoleshencës, transmeton Telegrafi.

Mos e kritikoni shijen e tyre për muzikën

Edhe pse mbase mendoni që shija e muzikës e fëmijës tuaj është e tmerrshme, është shumë me rëndësi që të mos ia thoni atë, thotë Richard Templar, ekspert i marrëdhënieve me fëmijët e kësaj moshe.

– Shija e tyre për muzikën është pjesa më e madhe e identitetit të tyre, prandaj nëse e kritikoni muzikën e tyre, ata atë e marrin si kritikë të drejtpërdrejtë personale në llogari të tyre. Nuk është e thënë që ta doni muzikën e tyre, por mos ia thoni atë – thekson Templar për “Fabulous”.

Mos gjurmoni në gjërat e tyre

Pa marrë parasysh atë sa jeni para një sprove, nëse dëshironi të mbani marrëdhënie të shëndetshme me adoleshentin tuaj, përmbahuni nga vështrimi përreth.

Mos i thoni që po bëjnë gabim (madje edhe nëse gabojnë)

Richard ka shpjeguar që është me rëndësi të theksoni që adoleshenti juaj gabon.

Nuk bën t’i jepni leksione nga jeta reale e njerëzve të tjerë, atë duhet ta shijoni vetë. Prandaj, ndihmoni të mendojnë për të, pastaj lini të ushtrojnë që vetë të marrin vendime. Ndonjëherë do të marrin vendime të gabuara, por me kalimin e kohës, do të jenë gjithnjë e më të mirë në të – thekson ai.

Mos i qortoni ata

Dhe ajo që është më e rëndësishmja, përpiquni të përmbaheni nga qortimi i adoleshentit tuaj, pa marrë parasysh sa jeni të zemëruar.

– Flisni dhe diskutoni, por mos i shtoni të bërtiturat gjithë atij presioni dhe gjërave hormonale. Kur ata bëjnë ato gabime të pashmangshme për të cilat sapo folëm, kjo është një mënyrë për t’u siguruar që ata t’ju drejtohen për ndihmë. /Telegrafi/