Është shumë e rëndësishme që të kemi marrëdhënie të mira me njerëzit, sepse lidhjet shoqërore janë një pjesë e madhe e jetës sonë. Megjithatë, koha e kaluar për ndërtimin e një marrëdhënieje nuk sjell gjithmonë rezultate pozitive

Nëse vini re se shpenzoni më shumë kohë duke u marrë me punët e dikujt tjetër, atëherë është koha për të ndaluar dhe menduar.

Në këtë artikull, do t’ju vijmë në ndihmë duke ju treguar 4 zakonet psikologjike që ju bëjnë të varfër dhe të vetmuar. Nga sot, mundohuni t’i eliminoni:

Nuk mund të thoni jo

Në listën e gjërave që duhet të bëni keni më shumë punë të dikujt tjetër sesa ato tuajat personale. Mirëpo, nëse pyesni veten se çfarë kanë bërë këta njerëz për të merituar kohën dhe ndihmën tuaj të çmuar, me siguri përgjigjja nuk do t’ju pëlqejë. Ajo çfarë duhet të bëni është të vendosni prioritete.

Nëse dikush përpiqet t’ju bëjë të ndiheni egoist dhe mosmirënjohës, ka shumë gjasa që po përpiqet të manipulojë emocionet tuaja. Përpara se t’i zgjasni dorën dikujt për ta ndihmuar, mendoni nëse ky person po përfiton nga mirësia juaj.

Kërkoni gjithmonë një aprovim

Ju nuk ndiheni të sigurt dhe vazhdimisht përpiqeni të merrni një miratim nga njerëzit, opinioni i të cilëve është i rëndësishëm për ju. Ju bëni diçka për t’u lavdëruar ose përshëndetur nga shefi, kolegët ose miqtë tuaj. Nëse merrni miratim, mendoni se keni bërë diçka “të mirë”. Nëse nuk keni marrë reagimet e dëshiruara, ju ndiheni sikur keni bërë diçka të parëndësishme ose të keqe.

Ju duhet të vendosni vetë pa miratimin e të tjerëve. Në vend që të merrni miratimin, përpiquni të arrini qëllimet tuaja. Zhvilloni dhe përparoni në profesionin tuaj, kujdesuni për shëndetin, dashurinë tuaj. Besimi do të bëhet shoqëruesi juaj besnik dhe nevoja juaj për miratim do të zhduket.

Fajësoni veten për emocionet e të tjerëve

Ju shpesh kërkoni falje nëse nuk mund ta përmbushni kërkesën e dikujt. Zemërimi, ofendimi, trishtimi, pakënaqësia – çdo emocion negativ i njerëzve të tjerë ju frikëson dhe ju bën të ndiheni fajtor.

Mos mbani më përgjegjësi për problemet e të tjerëve. Kur ndiheni të mbytur nga fajësia, mendoni për këtë gjë: çfarë bëri ai person për të zgjidhur problemin e tyre? Pse ata kanë kohë për të qarë dhe vuajtur nëse problemi nuk është zgjidhur akoma?

Bëni gjëra që nuk ju pëlqejnë

Ju jeni të mbërthyer pas kërkesave të të tjerëve-prindërve, të afërmve, miqve, të njohurve. Ju rrallë e refuzoni një kërkesë, kështu që koha juaj është e ndarë në shumë pjesë të vogla dhe asnjëra nuk është për ju.

Ndani hapësirën tuaj personale në kohë për punë, pushim, punët e shtëpisë, ecje, lumturi ose udhëtime. Zgjidhni një ditë për të bërë atë që dëshironi. /Telegrafi/