Bimët e shtëpisë janë të njohura sepse ato duken relativisht të lehta për t’u kujdesur.

Kjo është e vërtetë, me kusht që të dini se si të kujdeseni mirë për bimën tuaj. Gjëja më e rëndësishme është që të kuptoni se çfarë ju tregon bima juaj kur tregon njolla dhe shenja në gjethet e saj.

Bright Side ka bërë një përmbledhje të tetë shenjave që tregojnë se duhet të kujdeseni ndryshe për bimën tuaj:

Gjethet kafe

Gjethet tërësisht kafe janë zakonisht një pjesë e natyrshme e procesit të rritjes dhe plakjes së bimëve, të palidhur me kujdesin e bimës. Nëse sapo filloi me një majë kafe në fillim, kjo ndoshta është një shenjë e ujitjes së pakët.

Çfarë duhet të bëni: Kur gjethet janë plotësisht kafe, nuk ka nevojë të përpiqeni t’i ruani ato më. Megjithatë, ata ende thithin shumë energji. Për të shpërndarë energjinë në gjethet e tjera, kafet duhet të hiqen.

Ngjyrë kafe në majën e gjetheve

Kjo është zakonisht një shenjë se bima juaj nuk ka marrë ujë të mjaftueshëm, e cila mund të ketë shkaqe të shumta:

  • Ju nuk po i ujitni bimët tuaja mjaft shpesh.
  • Dheu është e një cilësie të dobët dhe nuk mban ujë aq sa duhet.

Çfarë duhet të bëni: Nëse nuk jeni shumë në shtëpi, por prapëseprapë dëshironi që bimët tuaja të marrin ujë të mjaftueshëm gjatë gjithë ditës, ekzistojnë disa hile që mund ta ndihmojnë bimën tuaj të marrë një rrjedhë të vazhdueshme uji kur është në nevojë.

  • Vendosni një sfungjer të lagur në fund të vazos: kjo do të thithë ujë të tepërt dhe do ta lëshojë kur bima ka nevojë për ujë.
  • Vendosni një shishe uji që ka vrima të vogla në të: mund ta mbushni shishen me ujë. Bima do të marrë ujë nga rezervuari sa herë që ka nevojë për të.

Gjethe shumë të vogla

Gjethet shumë të vogla mund të tregojnë se bima juaj ka nevojë për më shumë rreze dielli. Natyrisht, së pari duhet të kontrolloni nëse bima juaj është me të vërtetë në një vend të errët në shtëpi. Nëse ky është rasti, përpiquni ta lëvizni më afër një dritareje ose një zone më të lehtë.

Çfarë duhet të bëni: Nëse bima juaj ishte tashmë në një vend me diell dhe gjethet janë ende shumë të vogla, mund t’ju duhet të pluhurosni bimën tuaj. Një shtresë pluhuri në gjethe do të bllokojë rrezet e diellit dhe do të zvogëlojë aftësinë e bimëve për të fotosintezuar. Përdorimi i dorezave me gëzof mund të bëjë pluhurosjen pa e dëmtuar bimën shumë lehtë.

Skajet e gjetheve po bëhen kaçurrela përbrenda

Disa nga bimët më të njohura të shtëpive vijnë nga rajone tropikale ose subtropikale ku lulëzojnë në lagështinë e lagësht të një pylli më të madh. Bimët në një mjedis ku lagështia atmosferike është shumë e ulët shpesh tregojnë shenja të gjetheve të kaçurrele.

Çfarë duhet të bëni: Largoni bimët tuaja larg nga kanalet e ajrit. Edhe nëse lagështia e përgjithshme është e mirë (rreth 50%), bima juaj do të vuajë akoma nëse vihet shumë afër një ngrohës ose një kanal ajri.

/Telegrafi/