Siç thoshte dikur Albert Einsteini: “Një person që nuk ka gabuar kurrë, asnjëherë nuk ka provuar diçka të re”. E vërteta është kjo: Nëse nuk po bëni gabime në karrierë, nuk po përpiqeni. Dhe nëse nuk po përpiqeni, nuk do të keni sukses.

Për shkak se ne jemi të gjithë njerëzorë, gabimet profesionale janë të zakonshme. Ajo që është më pak e zakonshme është të mësosh në të vërtetë nga ato gabime.

Këtu janë katër nga gabimet më të zakonshme në karrierë dhe çfarë mund të bëni për t’i shmangur ato

Marrja e vendimeve bazuar vetëm në pagë

Një nga gabimet më të zakonshme në karrierë është përqendrimi vetëm në kompensim. Kur zgjidhni një vend pune ose karrierë, duhet të konsideroni më shumë përveç pagës. Shumë njerëz i anashkalojnë aspektet e tjera të një pune si ambienti i zyrës, mundësitë e rritjes, cilësia e jetës dhe përputhshmëria me menaxherin tuaj. Përqendrimi vetëm në pagë mund t’ju pengojë të shikoni oferta për punë në mënyrë objektive. Mos harroni këtë – ndërsa të gjithë duan një të ardhur më të lartë, më shumë para nuk do t’ju vendosin në pozitën më të mirë për t’u rritur profesionalisht ose për t’ju bërë më të lumtur në punë.

Nënvlerësimi i vlerës tuaj

Një nga gabimet më të zakonshme në karrierë është nënvlerësimi i vlerës tuaj. Shumë punonjës dhe sipërmarrës nuk e kuptojnë vlerën e tyre profesionale. Të dish saktësisht se çfarë aftësish dhe talentesh sjell në tryezë, si dhe sa e vlefshme është kjo në krahasim me bashkëmoshatarët tuaj që kryejnë një punë të ngjashme, do t’ju japë përparësi konkurruese. Në fund të fundit, nëse nuk e kuptoni vlerën tuaj, pse duhet dikush tjetër?

Supozimi se karriera juaj është lineare

Ndërsa vazhdojmë të përballemi me një treg pune gjithnjë në ndryshim, karrierat jo-lineare janë normale. Kanë kaluar ditët kur mund të gjesh dikë në të njëjtën kompani për 30 vjet, duke u ngjitur në shkallët e korporatave dhe duke dalë në pension me një pension të shëndetshëm. Që atëherë, shkalla është shpërbërë. Është zëvendësuar me atë që Cathy Benko e quan një “grilë korporative” ose atë që Sheryl Sandberg e quan një “palestër xhungle”. Përparimi i karrierës nuk është më i përcaktuar mirë në kompani. Si rezultat, punëtorët sot kanë një përgjegjësi më të madhe të marrin përgjegjësinë për rritjen e tyre profesionale.

Injorimi i intuitës suaj

Ju intervistoheni për një punë të re, dhe pastaj dëgjoni atë zë të vogël brenda jush që thotë: “Kjo thjesht nuk duket të jetë e duhura”. Kjo është ajo që ne e quajmë intuitë: ndjenja e zorrëve ose zëri i brendshëm që na paralajmëron se mund të bëjmë një gabim në karrierë. Shumë njerëz zgjedhin të injorojnë intuitën e tyre, duke supozuar se ne duhet të dëgjojmë vetëm zërin tonë racional. E vërteta është se ne duhet të përdorim instinktin dhe arsyen. /Telegrafi/