Migrena është një lloj dhimbje koke primare, karakteristika kryesore e së cilës është dhimbja e fortë, pulsuese në pjesën e kokës, zakonisht në njërën anë.

Ajo zgjat nga disa orë në disa ditë, dhe shpesh shoqërohet me disa simptoma të tjera të pakëndshme të cilat, ndër të tjera, e dallojnë atë nga dhimbjet e kokës “të zakonshme”.

Sipas disa vlerësimeve, migrena përballet me çdo person të shtatë – shumë prej tyre shfaqen në fëmijëri ose pubertet dhe i ndjekin ato me frekuencë të ndryshme gjatë gjithë jetës së tyre.

Është tri herë më e zakonshme te gratë sesa te burrat. Në më shumë se 60 për qind të rasteve, rezulton të jetë e trashëgueshme, dhe megjithëse nuk dihet se cili është saktësisht shkaktari, janë identifikuar disa “shkaktarë” – stresi, depresioni ose ankthi, ndryshimet hormonale, pagjumësia ose problemet e gjumit, uria, konsumimi i alkoolit, në disa madje edhe ushqime të caktuara.

Sulmi i migrenës zhvillohet në katër faza të ndryshme, megjithëse jo të gjitha fazat janë gjithmonë të pranishme:

Para dhimbje koke

Përfshin një grup simptomash që nuk janë të dhimbshme, dhe ato shfaqen orë ose ditë para se të shfaqet dhimbja e kokës. Simptomat në fazën paraprake mund të përfshijnë luhatje të pashpjegueshme të humorit, dëshira për ushqime të caktuara, ngurtësim të qafës, zverdhje të shpeshta, probleme të tretjes, kapsllëk ose diarre, ndjeshmëri ndaj dritës, zërit ose erës. Kjo fazë është e pranishme në shumicën e njerëzve që vuajnë nga migrena, por vetëm gjysma e tyre janë të vetëdijshëm për të.

Faza e aurës

Faza e aurës ndodh në një të tretën e pacientëve me migrenë. Aura i referohet shqetësimeve shqisore që ndodhin para ose gjatë një sulmi të migrenës.Zakonisht ato zgjasin 10 deri në 30 minuta. Ato mund të jenë vizuale, shqisore, motorike. Ato janë më shpesh vizuale – shqetësime të caktuara të papritura në shikim, siç janë drita që pulson në njërin ose të dy sytë, shikim të turbullt, njolla të zeza që përhapen ose pika me shkëlqim, vizion mozai.

Aurat shqisore nënkuptojnë mpirje, domethënë ndjesi shpimi gjilpërash që fillon nga gishtat e njërës dorë, në mënyrë që të përhapet mbi krah dhe shpatull deri në fytyrë. Aurat motorike ndikojnë në aftësinë e një personi për të komunikuar dhe menduar qartë – të folur të turbullt ose të hutuar, vështirësi në gjetjen e fjalës së duhur, vështirësi në kuptimin e asaj që thonë të tjerët, vështirësi në shkrimin e fjalëve ose fjalive, probleme me të menduarit të qartë, ulje të vëmendjes ose përqendrimit, shkruan KP.

Faza e dhimbjes së kokës

Dhimbjet e kokës nga migrena mund të shkojnë nga të lehta në të rënda, me aktivitetin fizik dhe ekspozimin ndaj dritës, zërit dhe aromave që përkeqësojnë dhimbjen. Kjo fazë është më e vështira dhe mund të zgjasë për disa orë apo edhe ditë. Dhimbja është gjithmonë e fortë, “shpimi gjilpërash” dhe më së shpeshti ndodh në zonën e tempullit në njërën anë, por mund të ndodhë edhe në çdo pjesë tjetër të kokës ose në të dy anët. Shpesh shoqërohet me mbindjeshmëri ndaj dritës dhe zhurmës, ndaj aromave, marramendja është e pranishme dhe nganjëherë të vjella.

Faza postdromike

Ndodh pasi dhimbja e kokës të qetësohet. Personi ndihet i rraskapitur, i lodhur ose në përgjithësi i sëmurë. Kjo fazë gjithashtu mund të zgjasë për disa ditë. Nuk ka shërim për migrenën, por ilaçe të caktuara ndihmojnë në zbutjen e simptomave. Gjithashtu, ndryshimet në stilin e jetës, të tilla si ushtrimet e rregullta dhe teknikat e relaksimit, mund të kenë një efekt parandalues ​​në episodet e dhimbshme të ardhshme.