Ushtria izraelite nënshkroi një seri dekretesh të dielën duke shpallur gjashtë OJQ palestineze të listuara së fundmi si grupe terroriste të paligjshme dhe masa duhet të komplikojë më tej punën e tyre.

Më 22 tetor, Ministria e Mbrojtjes njoftoi se kishte futur në listën e zezë gjashtë OJQ palestineze për lidhje të dyshuara me Frontin Popullor për Çlirimin e Palestinës (FPLP), një grup marksist i konsideruar “terrorist” nga Shtetet e Bashkuara dhe Evropa.

Amnesty International, Human Rights Watch dhe një sërë organizatash izraelite dënuan menjëherë masën, e cila mund të çojë në pezullimin e financimit për këto OJQ, disa prej të cilave marrin fonde evropiane, dhe vendosjen e kufizimeve në lëvizjen e anëtarëve të tyre.

Të dielën, komandanti Yehuda Fox, kreu i ushtrisë izraelite për Bregun Perëndimor, një territor palestinez i pushtuar nga Izraeli, zbatoi masën me dekrete duke i shpallur ato organizata “të paligjshme” sepse ato janë “pjesë e FPLP dhe rrezikojnë sigurinë e Izraelit”. Gjashtë OJQ kanë 14 ditë për të apeluar vendimin.

Shërbimi sekret izraelit, Shin Beth, akuzoi organizatën në maj për përvetësim fondesh nga disa vende evropiane në favor të FPLP-së dhe një burim izraelit tha se dhjetëra miliona dollarë ishin transferuar dhe asnjë qeveri nuk e dinte se kujt.

Raporti prej 74 faqesh Shin Beth për këtë çështje përmban pak elementë në lidhje me marrëdhëniet midis FPLP dhe OJQ-ve. /Telegrafi/