Inflacioni në Gjermani kapi vlera rekord në nëntor në 5.2 për qind nga viti në vit, duke arritur nivelin më të lartë që nga qershori 1992 dhe ndoshta kulmin e tij vjetor.

Sipas shifrave të publikuara nga Banka Qendrore Evropiane, treguesi i çmimit të konsumit u nxit nga një rritje e kostove të energjisë me 22.1 për qind gjatë një viti, mungesa e mallrave dhe një efekt mekanik i lidhur me normën e TVSH-së, përkohësisht e ulur në vitin 2020.

Gjatë një muaji, norma e inflacionit është ulur me 0.2 për qind.

Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve, që shërben si pikë referimi në nivel evropian, ka shënuar një rritje prej 6 për qind gjatë një viti, duke bërë atomizimin e objektivit të BQE-së për inflacionin në 2 për qind në Eurozonë.

“Shumë nuk prisnin rritje çmimesh të këtyre përmasave në vjeshtë”, pranoi Isabel Schnabel, anëtare e bordit ekzekutiv të BQE-së.

Në tregtinë me pakicë, çmimet e mallrave u rritën në përgjithësi me 7.9 për qind, me një rritje prej 4.5 për qind të çmimeve të ushqimeve.

Rritja në shërbime është 2.8 për qind.

“Sapo të arrihet kulmi i tij, inflacioni duhet të ulet gradualisht gjatë vitit të ardhshëm dhe t’i afrohet objektivit prej 2 për qind të BQE-së”, shtoi Schnabel.

Sipas saj, ngushticat që mundojnë industrinë globale pritet të përthithen dhe çmimet e energjisë nuk do të vazhdojnë më të rriten me të njëjtin ritëm.

Për më tepër, efekti i rritjes së TVSH-së në Gjermani këtë vit do të zhduket nga janari 2022. /Telegrafi/