Xyperion XP-1 bëri bujë në muajin gusht të vitit 2020 falë specifikave mbresëlënëse, dhe tani modeli i parë i kompanisë kaliforniane është zbuluar në Auto Show në Los Angeles dhe ende duket si një automjet i bërë nga një qytetërim alien.

Hipervetura është ende në formë prototipi dhe nuk ka pësuar ndryshime të dizajnit në krahasim me pikturat që pamë më shumë se dy vjet më parë. Megjithatë, ai duket edhe më i çuditshëm personalisht me përmasat jokonvencionale, hyrjet komplekse dhe pjesët që dalin jashtë trupit, duke përfshirë krahët adaptues të mbuluar me panele diellore.

Xyperion XP-1 ka një distancë prej 1635 kilometrash kur rezervuarët e karbonit janë plot me hidrogjen dhe procesi i karikimit zgjat më pak se pesë minuta.

Reklama
Reklama

Trajnimi përfshin qelizat e karburantit me hidrogjen, superkondensatorë në vend të baterive, një kuti ingranazhi me tre shpejtësi dhe katër motorë elektrikë që lëvizin të katër rrotat. Fuqia totale është më shumë se 2000 kuaj/fuqi, nga 0 në 100 km/h përshpejton për rreth 2.2 sekonda, ndërsa shpejtësia maksimale është 356 km/h.

XP-1 peshon 1032 kg, që është dukshëm më pak se shumica e hiperveturave elektrike, dhe ky është rezultat i strukturës monokoke karbon-titan, pezullimit prej alumini, trupit të përforcuar me përbërje titani dhe mungesës së një baterie masive.

Siç u njoftua në vitin 2020, Hyperion synon të prodhojë 300 kopje të XP-1. Fillimisht ishte planifikuar të fillonte prodhimi këtë vit, por me sa duket është vonuar.

Reklama

Vitin e kaluar, një prototip i hiperveturës së kamufluar u testua në Las Vegas. Hyperion tashmë po pranon rezervime përmes faqes së tij zyrtare. /Telegrafi/

Reklama