LAJMI I FUNDIT:

Historiku i privatizimit të ndërmarrjes AgroKosova Holding që kaloi nën administrim të AKP-së

Historiku i privatizimit të ndërmarrjes AgroKosova Holding që kaloi nën administrim të AKP-së

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) nën përcjelljen e Policisë së Kosovës kanë shkuar në zyrat e AgroKosova Holding, ku kanë marr nën administrim këtë ndërmarrje.

Sipas AKP-së, ky veprim është bërë pas tërheqjes së aksioneve nga kjo ndërmarrje.

“Pas përfundimit të procedurave të nevojshme me rastin e tërheqjes së aksioneve sot ka ekzekutuar vendosjen e ndërmarrjes së re AgroKosova Holding (ish-NBI Suhareka), e cila tani e tutje do të jetë nën administrimin të drejtpërdrejt të AKP-së”, thuhet në njoftimin e AKP-së, përcjell Telegrafi.

Nga AgroKosova kanë kundërshtuar ta lirojnë objektin ku dhe ka pasur përplasje me fjalë mes tyre dhe pjesëtarëve të Policisë së Kosovës.

Ditë më parë, Bordi i Drejtorëve të AKP-së kishte marr vendim për vendosjen në administrim këtë ndërmarrje.

AKP merr nën administrim ndërmarrjen “AgroKosova Holding”, përplasje mes punëtorëve dhe policisë
Lexo po ashtu AKP merr nën administrim ndërmarrjen “AgroKosova Holding”, përplasje mes punëtorëve dhe policisë

Historiku i privatizimit

AgroKosova Holding apo ish-NBI Suhareka është privatizuar më datën 27 gusht 2007 nga blerësit Gruppo Vinicolo Fantinel dhe QMI përmes metodës së Spin Off-it Special në valën e XIX-të të shitjes në vlerë prej 4,175,999 euro.

Njëri nga zotimet e kontraktuara ishte që bleri të bëjë investime në vlerë prej 8.6 milionë eurove brenda periudhës dy vjeçare.

Te pjesa e punësimit, blerësi zotohej se do të punësonte minimum 172 punëtorë për 6 muajt e parë, ndërsa gjatë vitit të dytë të punësonte minimum 345 punëtorë.

AKP thotë se si rezultat i mos përmbushjes së Marrëveshjes së Zotimeve, nga viti 2011 deri në vitin 2013 i ka lëshuar blerësit ndëshkimet financiare në vlerë prej 3,579,997.53 euro, për të cilat ndëshkime blerësi ka bërë ankesë në Dhomën e Posaçme të Gjykatës Supreme, për të cilat ende nuk ka vendim përfundimtar, shkruan Telegrafi.

Që nga fillimi i periudhës së zotimeve e deri në shtator 2019, në ndërmarrjen AgroKosova Holding janë realizuar pesë auditime të jashtme.

Po ashtu, AKP thotë se blerësi dhe ndërmarrja kanë bërë shkelje të rëndë të kushteve të kontratës, sepse sipas tyre janë përmbushur vetëm 24.67 për qind e zotimeve për punësim, deri më 15 prill 2017.

Aksioni në AgroKosova, Rukiqi: E papranueshme ndërhyrja me polici në ndërmarrje private
Lexo po ashtu Aksioni në AgroKosova, Rukiqi: E papranueshme ndërhyrja me polici në ndërmarrje private

Në anën tjetër, AKP thotë se shkelje e kontratës është edhe fakti se edhe zotimin për investime e kanë përmbushur vetëm në 85.79 për qind. Investimet e verifikuara nga auditorët e jashtëm kanë qenë 7,378,005.82 nga vlera prej 8.6 milionë e paraparë në kontratë.

Si rrjedhojë e këtyre veprimeve, AKP thekson se në përputhje me kompetencat dhe mandatin ligjor si dhe në përputhje me Marrëveshjen e Zotimit, Bordi i Drejtorëve ka miratuar tërheqjen e aksioneve të AgroKosova Holding nga Suhareka dhe kthimin e tyre në Agjencinë Kosovare të Privatizimit.

Veç kësaj, AKP thotë se ka marr vendim që të kërkohet nga blerësi që të kthej mjetet e shpronësimit të cilat i janë paguar nga Qeveria e Kosovës për shpronësimin e disa pronave të ndërmarrjes për nevoja të autostradës. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Filloi sezoni veror në Central Park me

Filloi sezoni veror në Central Park me "Bota Jote e Aventurave"

Central Park
Çmime të jashtëzakonshme të derivateve në Prishtinë nga Petrol Company

Çmime të jashtëzakonshme të derivateve në Prishtinë nga Petrol Company

Petrol Company
Hekurudha Prishtinë-Durrës dhe punimet në rrugët për Podujevë e Pejë, flet ministri Aliu

Hekurudha Prishtinë-Durrës dhe punimet në rrugët për Podujevë e Pejë, flet ministri Aliu

Ekonomi
Njoftim për shqiptarët e Gjermanisë dhe Zvicrës të cilët duan të udhëtojnë drejt Kosovës

Njoftim për shqiptarët e Gjermanisë dhe Zvicrës të cilët duan të udhëtojnë drejt Kosovës

AlbaSky
A jeni gati për të fituar me Rugove?

A jeni gati për të fituar me Rugove?

Ujë Rugove
Gjermania po punon për të përshpejtuar procedurat e vizave për punëtorët e huaj

Gjermania po punon për të përshpejtuar procedurat e vizave për punëtorët e huaj

Botë
Kalo në kategori