Patëm një takim vërtet të vështirë dhe të vështirë. Dy ditë diskutuam vetëm për tekstet e historisë dhe pati një atmosferë pozitive dhe konstruktive, por nuk u arrit marrëveshje. Ishim afër, është e mundur të arrijmë një marrëveshje, jemi optimistë dhe me atë shpresë do të vazhdojmë t’i diskutojmë ato tema vitin e ardhshëm, tha Dragi Gjorgjiev, pas takimit dyditor të Komisionit të Përbashkët për Historinë dhe Çështjet Arsimore ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë.

Sipas Gjorgjiev, debati në këto dy ditë ka qenë për Kryedioqezën e Ohrit, ndërsa një nga komentet e kolegëve nga Bullgaria është se duan të ndryshojnë mënyrën e prezantimit në tekstet tona shkollore.

Reklama
Reklama

Sipas Gjorgjiev, marrëveshje për disa nga shënimet e teksteve për klasën e shtatë nuk është arritur për shkak të keqkuptimeve rreth burimeve dhe interpretimeve të ndryshme të së kaluarës.

Reklama

“Ato qasje të ndryshme në interpretimin e burimeve nga mesjeta, na bëjnë të kemi një qasje të ndryshme në dhënien e rekomandimeve për tekstet shkollore. Dhe kjo është padyshim një nga pengesat kryesore në punën e komisionit”, tha Gjorgjiev.

Sipas tij, kolegët nga Bullgaria kanë një qasje në të cilën këto çështje i ngrenë në nivelin e debatit historiografik./Telegrafi/