Ish-avokati i Popullit, Hilmi Jashari, vlerëson se katër vjet vlerësohet se do të zgjasë gjykimi në shkallë të parë ndaj ish-krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në Dhomat e Specializuara në Hagë, kurse gjykimi pritet të filloj brenda tre muajve të parë të këtij viti. Sipas Jasharit, procesi i deritashëm është përcjellur me shkelje të të drejtave të njeriut.

Pas më shumë se dy vite të kaluara në paraburgin, gjykimi ndaj ish-krerëve të UÇK-së, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi, pritet të nis në mars të këtij viti.

Hilmi Jashari, ish-avokat i Popullit, konsideron se ka pasur probleme në aspektin e barazisë në proces, sidomos të mbrojtjes adekuate që do të duhej ta ketë pala e akuzuar në këtë Gjykatë, pa marrë parasysh se kush janë ata.

Reklama
Reklama

“Fillimisht këto kanë qenë problemet kryesore, megjithatë edhe vet natyrë e Gjykatës si e tillë dhe ajo që i parapriu kësaj gjykate ka pasur disa kontradikta në vetvete”, tha Jashari për RTV Dukagjini.

Jashari vlerëson se Thaçit, Veselit, Krasniqit dhe Selimit duhet t’u garantohet një gjykim brenda një afati të arsyeshëm kohor, pavarësisht problematikave që mund të shfaqen.

Ish-avokati i Popullit ka theksuar se “kompleksiteti i çështjes bie mbi përgjegjësinë e autoritetit të shtetit që e ka themelu një Gjykatë të tillë, sepse vetë themeluesi i një gjykate të tillë, do të duhej të kishte parasysh rrethana të tilla që mund ta komplikojnë situatën, mirëpo ajo nuk guxon të shkoj në dëm të një viktime, e cila realisht mund të jetë viktimë e shkeljes së drejtat të njeriut sikur në këtë rast”.

Reklama
Reklama

I gjithë procesi, i cili pritet të nis në tre muajt e parë të këtij viti, të paktën në shkallë të parë, vlerësohet se mund të përfundoj brenda katër vitesh.

Amer Alija nga FDH-ja ka thënë se “shqyrtimi kryesor deri tek vendimi i shkallës së parë nuk ma merr mendja se do të shkoj më shumë se tre-katër vite, kurse e tërë procedura duke u bazuar në shkallën e dytë, në shkallën e tretë mund të zgjasë më shumë”.

Alija nga Fondi për të Drejtën Humanitare, që ka monitoruar gjithë procesin, vlerëson se ai do të jetë më i gjatë për shkak të provave dhe dëshmitarëve të shumtë. /Dukagjini/