Disa këshilla para shtatzënisë vlejnë për të gjithë. Pavarësisht se ku jeni, duhet të lini duhanin dhe të filloni të merrni një vitaminë para lindjes nëse po mendoni të mbeteni shtatzënë.

Sidoqoftë, për ata që vijnë në udhëtimin e prindërve më vonë në jetë, këshillat e përgjithshme të shtatzënisë nuk janë gjithmonë të dobishme.

Diskutimet mbi shtesat specifike të fertilitetit për gratë dhe strategjitë për përmirësimin e shëndetit të vezoreve mund të jenë më të dobishme. Në cilëndo kategori që bëni pjesë, nuk është kurrë herët për të filluar planifikimin për shtatzëninë.

Nëse ju dhe partneri juaj po mendoni të përpiqeni të krijoni familje, ka shumë gjëra që mund të filloni të bëni tani për t’u përgatitur për rrugën përpara.

Flisni për prindërimin

Ju dhe partneri juaj jeni një ekip kur është fjala për rritjen e fëmijëve tuaj të ardhshëm. Para se të mbeteni shtatzënë është një kohë e shkëlqyeshme për të filluar biseda rreth çështjeve të mëdha të prindërimit. Diskutoni se si do të trajtoni fenë, kujdesin ndaj fëmijëve dhe edukimin. Nuk keni nevojë të keni të gjitha përgjigjet gjatë këtyre bisedave.

Bëni ndryshime të shëndetshme

Shtatzënia mund të jetë e ashpër në trupat e të dy partnerëve. Shëndeti i të dy prindërve mund të ketë efekte afatgjata në shëndetin e fëmijëve tuaj të ardhshëm. Është koha për të filluar të bëni ndryshime të shëndetshme për të përmirësuar shtatzëninë dhe shëndetin e përgjithshëm të fëmijëve tuaj të ardhshëm. Ju dhe partneri juaj duhet të synoni për një peshë të shëndetshme. Nëse jeni mbipeshë dukshëm, një rënie në peshën totale të trupit tuaj me 7.5 për qind është treguar të ofrojë përfitime të rëndësishme shëndetësore.

Ndryshoni dietën tuaj

Është një realitet për të ardhur keq që shumë nga ushqimet dhe pijet që konsumojmë nuk janë më të mirat për ne. Kur jeni shtatzënë, ajo që hani nuk ndikon vetëm tek ju; prek fëmijën tuaj të pa lindur. Nëse filloni të zvogëloni konsumin tuaj të këtyre artikujve të ndaluar para shtatzënisë, nuk do të jetë një kalim aq i vështirë për t’i hequr ato kur të jeni gati për të mbetur shtatzënë.

Çiftet që mendojnë për krijimin e familjes duhet të zvogëlojnë marrjen e alkoolit dhe kafeinës. Ata gjithashtu duhet të shmangin ushqimet që kanë yndyra trans, pasi këto janë shoqëruar me infertilitet. Të dy partnerët duhet të zvogëlojnë konsumin e peshkut me merkur të lartë si peshku ton. Mërkuri është një metal toksik që mund të grumbullohet në gjakun tuaj dhe të shkaktojë dëmtime të trurit.

Dilni për darkë

Pasi të mbeteni shtatzënë, disa aktivitete bëhen më të vështira ose më pak të këndshme. Maksimizoni kohën tuaj para shtatzënisë duke shkuar në takime sa më shpesh të jetë e mundur. Shkoni në kinema, pasi të mbeteni shtatzënë, të qëndroni ulur për dy orë pa pushim në banjë bëhet pothuajse e pamundur. Pra, përdorni kohën tuaj para shtatzënisë për t’u lidhur si çift. Është koha për të bërë kujtime. Sapo fëmija juaj të hyjë në jetën tuaj, gjërat do të ndryshojnë përgjithmonë, në mënyrën më të mirë të mundshme.

Filloni të kurseni

Shpresojmë, ju tashmë e kuptoni që fëmijët janë të shtrenjtë. Sa më herët të filloni të kurseni, aq më shumë përfitoni nga fuqia e interesit të përbërë. Para se të mbeteni shtatzënë, filloni të kurseni një fond emergjence për të siguruar që familja juaj të jetë e sigurt nëse ndodh diçka. Për shumicën e njerëzve, një fond emergjence duhet të jetë trefishi i shpenzimeve të tyre mujore. Kur keni një fëmijë për të mbajtur, synimi për gjashtë muaj i shpenzimeve tuaja të pritshme është një qëllim i mirë për të pasur. /Telegrafi/