Gjenerali David Petraeus, ish-komandant i forcave amerikane në Irak dhe Afganistan dhe ish-drejtor i CIA-s, ka reaguar ndaj vendimit të fundit të presidentit amerikan Joe Biden për të tërhequr të gjitha trupat amerikane nga Afganistani.

“Kam frikë se dy ose tre vjet nga tani ne do të shohim prapa dhe të pendohemi për vendimin për të tërhequr 3500 trupat e mbetura të SHBA-së”, ka thënë Petraeus për France24, përcjell Telegrafi.

“Kjo nuk do t’i japë fund luftës së pafund në Afganistan; ajo do të përfundojë përfshirjen e SHBA-së dhe koalicionit në atë luftë ushtarakisht”, ka shtuar më tej ai.

Madje përveç rrezikut që Talibanët të fitojnë terren, Gjenerali Petraeus paralajmëroi gjithashtu për mundësinë e një ringjalljeje të një grupi Shteti Islamik në rajon.

“Unë mendoj se ekziston rreziku që Shteti Islamik [grupi] të krijojë një vend të shenjtë në rajonin Afganistan-Pakistan, zona shumë e thyer kufitare malore, e cila është vendi ku shumë prej këtyre grupeve kanë selinë e tyre”, ka shpjeguar ish-komandanti i lartë i SHBA-së.

“Një nga sfidat e vërteta të Afganistanit ka qenë gjithmonë që ju nuk mund t’i bëni presion të vërtetë drejtuesve të këtyre grupeve ashtu siç do të bënit nëse selitë e tyre do të ishin brenda vendit”, shtoi ai. /Telegrafi/