Kombet e Grupit të Shtatë dhe Australia i janë bashkuar Bashkimit Evropian në miratimin e një kufiri të çmimit prej 60 dollarë për fuçi për naftën ruse.

Lëvizja është pjesë e përpjekjeve perëndimore për të riorganizuar tregun global të naftës për të parandaluar rritjen e çmimeve – dhe për t’i lënë presidentit rus, Vladimir Putin financimin e luftës në Ukrainë.

Sekretarja amerikane e Thesarit, Janet Yellen tha në një deklaratë se marrëveshja do të ndihmojë në kufizimin e “burimit kryesor të të ardhurave të Putinit për luftën e paligjshme në Ukrainë, duke ruajtur njëkohësisht stabilitetin e furnizimeve globale të energjisë”.

Reklama

G7 përfshin Britaninë e Madhe, si dhe Kanadanë, Francën, Gjermaninë, Italinë, Japoninë dhe SHBA-në, raporton skynews.

Një deklaratë e G7 e lëshuar të premten tha se grupi është “i përgatitur për të rishikuar dhe rregulluar çmimin maksimal sipas rastit”, duke marrë parasysh zhvillimet e tregut dhe ndikimet e mundshme në anëtarët e koalicionit dhe vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Reklama

Ajo tha se çdo dollar që reduktohej kapte shifrat minimale prej dy miliardë dollarësh për Rusinë.

“Një çmim midis 30-40 dollarë është ajo që do të dëmtonte ndjeshëm Rusinë. Megjithatë, ky është kompromisi më i mirë që mund të arrijmë”, pohoi ai. /Telegrafi/