LAJMI I FUNDIT:

Filloi tri dekada më parë si biznes familjar, sot ‘Floil’ është fabrika e vetme për përpunimin e vajit në Kosovë

Fluidi Group kishte filluar tri dekada më parë si biznes familjar, sot “Floil” është shndërruar një ndër brendet kryesore të prodhimit vendor.

Si fabrika e vetme për përpunimin e vajit në Kosovë, drejtori ekzekutiv Berat Mustafa në një intervistë për Telegrafin me redaktorin e ekonomisë Albert Spahiu, thotë se në fabrikën e kompanisë gjendet teknologjia më e re në rajon.

“Floil është kompania e vetme për rafinimin e vajit në Kosovë. Ideja ishte që t’ia ofrojmë qytetarëve një vaj të kualitetit dhe cilësisë së lartë dhe prodhuesit vendor, jo që po i ofrojmë këta por eksportojmë edhe në rajon e në Amerikën e largët”, thotë Mustafa.

“Sigurisht gjatë zgjerimit, po rritemi me njerëz dhe teknologji të avancuar, e që nuk po na mungon teknologjia e fundit dhe kjo është një nga rafineritë më të reja në rajon”, shton ai.

Drejtori ekzekutiv i Fluidi Group, Berat Mustafa gjatë intervistës në Telegrafi | Foto: Ridvan Slivova

Sipas tij, kompania Fluidi Group numëron 142 punëtorë me tendencë rritjeje.

“Floil është brendi i vajit, ndërsa kompania është Fluidi Group. Fluidi ka filluar qysh në vitin 1994, që fillimisht ka qenë prodhimi i lëngjeve, të cilat lëngje qytetarët tonë i konsumojnë që 30 vite. Duke e ditur se për shkak të konfeksionit islam në tryeza shtrohet lëngu jo vera apo rakia”, tha ai.

“Fillimisht kemi nisur me familjar e me një numër të vogël të punëtorëve, e sot kur po flasim kompania Fluidi Group numëron 142 punëtorë me tendencë rritjeje”, pohoi Mustafa.

Drejtori i Fluidi Group tregon se gjatë këtij viti do të nis studimi i fizibilitetit për shtrydhjen e farës së lulediellit.

“Këtë vit do të fillojmë me studimin e fizibilitetit me shtrydhjen e farës së lulediellit, që do të jetë shumë i rëndësishëm jo vetëm për kompaninë dhe për shtetin tonë. Bujqit tonë do ta kenë mundësinë që ta mbjellin në ara, e që ka mjaftë tokë, ku e kanë të sigurt shitjen në kompaninë tonë”, tregon ai.

Mustafa thotë se qytetarët e Kosovës duhet të jenë mirënjohës ndaj prodhuesve të Kosovës.

Rafineria e përpunimit të vajit “Floil” | Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

“Vështirësi konkrete nuk ka përkundër që vitin e kaluar ishte ajo sfida e nxitur nga lufta në mes Rusisë dhe Ukrainës, ku është krijuar një panik nga popullata, por ne si kompani kemi arritur që të ruajmë sasi të konsiderueshme për furnizimin e qytetarëve të Republikës së Kosovës”, thotë Mustafa.

“Qytetarët duhet të janë mirënjohës ndaj prodhuesve vendorë, pasi në secilën situatë ata kanë arritur t’ia dalin me produktet esenciale”, shtoi ai.

Procesi i përpunimit të vajit “Floil” | Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Në këtë intervistë, drejtori i Fluidi Group ka treguar se kapacitetet e rafinerisë së vajit janë 3 milionë litra.

“Lënda e parë vjen nëpërmjet maunave, ku kryesisht 90 për qind e vajit vjen nga Bullgaria dhe 10 për qind është nga Ukraina. Futet në rezervuare e që tërhiqet dhe dërgohet në rafineri, e që vazhdon në mbushje dhe paketim. Kapacitetet e rezervave janë 3 milionë litra”, ka përfunduar Mustafa. /Telegrafi/

Procesi i përpunimit të vajit “Floil” | Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi
Rafineria e përpunimit të vajit “Floil” | Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi
Laboratori brenda rafinerisë së vajit “Floil” | Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi
Mauna rafinerisë së vajit “Floil” | Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi