Kur ndizet drita paralajmëruese e presionit të ulët të vajit në tabelën e kontrollit, drejtuesit tremben se mund të shkaktojë dëme serioze në motor.

Reklama

Megjithatë, ekspertët janë përpjekur të sqarojnë se nga çfarë duhet të kemi vërtet frikë dhe nëse është e mundur të vozisim me një sinjal të tillë “emergjence”.

Drita paralajmëruese është krijuar për të sinjalizuar ose njoftuar një problem, edhe para se ai të bëhet serioz.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, në tabelën e kontrollit ka dy llamba në formën e një kovë vaji (të dy sensorët punojnë të pavarur nga njëri-tjetri):

E verdha – tregon një rënie në nivelin e lubrifikantit (vajit të motorit),

Reklama

E kuqja – tregon se niveli i së njëjtës ka rënë në mënyrë kritike.

Reklama

Kështu, nëse ndizet drita e verdhë, nuk do të thotë që mosfunksionimi është kritik, serioz, dhe as nuk do të thotë se është e nevojshme të shkoni te një mekanik, menjëherë.

Në këtë rast, mund të vazhdoni të vozisni, por duhet të jetë e qetë. Gjithashtu është e nevojshme të shmangni mbingarkesën e njësisë së drejtimit, sepse një mënyrë e tillë e ngasjes nuk do të dëmtojë motorin.

Sigurisht, nuk mund të vazhdosh kështu për një periudhë të pakufizuar kohe, por të kalosh rreth 100 deri në 150 kilometra është mjaft reale.

Reklama

Me fjalë të tjera, ndaloni pranë pikës së parë të karburantit ose një dyqani të specializuar, blini vajin e duhur të motorit dhe derdheni atë në motor, duke e sjellë kështu në nivelin e kërkuar.

Reklama

Është shumë e rëndësishme që karakteristikat e vajit të blerë të jenë identike me atë që veçse është në motor.

Sidoqoftë, dritat natyrisht mund të tregojnë probleme tjera, ndonjëherë shumë më serioze.

Ndodh, ndonjëherë, që dritat në panelin e kontrollit (të verdhë ose të kuqe) të aktivizohen pas frenimit të shkurtër në rrugë.

Këto mund të jenë “gabime” në elektronikë.

Në këtë rast, fikni motorin dhe hapni kapakun. Nëse niveli i këtij lubrifikanti të lëngshëm është normal, dhe nuk ka asnjë rrjedhje, dhe nëse motori nuk “zien”, gjithçka është në rregull me të.

Reklama

Thjesht duhet të prisni që makina të ftohet dhe pastaj të ndizni motorin përsëri. Gabimet duhet të zhduken.

Sidoqoftë, dritat natyrisht mund të tregojnë probleme shumë më serioze.

Reklama

Është më e vështirë kur drita e kuqe pulson dhe motori vazhdon të “digjet”.

Kjo tashmë mund të tregojë një dështim të pompës së vajit ose një rënie kritike të presionit dhe niveleve të vajit të motorit.

Kur kishte shumë pak vaj, aditivët që shoferi kishte derdhur më parë në motor mund të shërbejnë si një sigurim afatshkurtër nga dëmtimi fatal që do të shkaktonte riparimin e përgjithshëm shoqërues të nevojshëm të motorit.

Reklama

Shtesat do të krijojnë një shtresë mbrojtëse në pjesët që vuajnë nga fërkimi, gjë që do të kursejë motorin dhe do ta mbrojë atë nga pasojat e rënda.

Në këtë rast, edhe me dritën e ndezur, mund të vozisni rreth dhjetë kilometra pa shkatërruar motorin.

Por më mirë jo, ndaloni dhe thirrni ndihmë. Ajo që është e sigurt është e sigurt! /Telegrafi/

Reklama