LAJMI I FUNDIT:

Dilemë e përhershme – a duhet shpëlarë pastën pas larjes së dhëmbëve?

Dilemë e përhershme – a duhet shpëlarë pastën pas larjes së dhëmbëve?

Sipas mendimeve të shumicës, shpëlarja e gojës me ujë është plotësisht e gabuar

Reklama

Besojmë që e dini që shumica e pastave të dhëmbëve përmban fluor. Shumica janë të shqetësuar për shkak të pranisë së fluorit në pasta, sepse fjala është për një përbërje kimike jashtëzakonisht helmuese.

Mirëpo, ai në fakt në sasi të vogla ndihmon në mirëmbajtjen e shëndetit të dhëmbëve duke penguar krijimin e zmaltit, transmeton Telegrafi.

Domethënë për këtë shkak shumica pyesin se a është e nevojshme dhe mënyra e duhur që të shpëlahet goja me ujë pas larjes së dhëmbëve.

Sipas mendimit të shumicës së njerëzve shpëlarja e gojës me ujë është tërësisht e gabueshme, sepse në atë mënyrë zhduk funksionin e fluorit. Në vend të kësaj, është e mjaftueshme ta pështyni tepricën e pastës.

Një ndër arsyet është edhe fakti që shumica e njerëzve i lan dhëmbët më pak se një minutë, andaj fluori nuk ka kohë të veprojë, ndërsa në këtë mënyrë së paku në gjurmë mbetet në gojët tona dhe mbron dhëmbët.

Mirëpo, fakte të qëndrueshme për këtë nuk ka, shpëlarja e pastës pas pastrimit është një çështje shprehie ose vendimi.

Uji për shpëlarjen e dhëmbëve dhe gojës pas pastrimit të dhëmbëve mund të shkaktojë diabet
Lexo po ashtu Uji për shpëlarjen e dhëmbëve dhe gojës pas pastrimit të dhëmbëve mund të shkaktojë diabet

Pra, nuk ka rëndësi nëse e shpërlani gojën apo jo. Përqendrimi i fluorit është aq i ulët sa nuk bëni ndonjë ndryshim të rëndësishëm duke mos e shpëlarë gojën me ujë.

Fluori parandalon prishjen e dhëmbëve, por kjo ka të bëjë më shumë me mënyrën dhe sa shpesh i lani dhëmbët. /Telegrafi/