Përfitimet shëndetësore të dietës mesdhetare janë eksploruar vazhdimisht gjatë viteve të fundit, ku disa pohojnë se një dietë e tillë mund t’jua zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Sidoqoftë, mënyrat se si dieta mund të ndikojë në mirëqenien e përgjithshme të meshkujve dhe femrave nuk janë eksploruar hollësisht deri tani, transmeton Telegrafi.

Një studim i fundit ka zbuluar se femrat që i nënshtrohen një diete të tillë janë më pak të prira sesa meshkujt që e ndjekin dietën e njëjtë të kenë sulm në tru.

Sipas zbulimeve të publikuara në revistën ‘American Heart Association’, femrat që i nënshtrohen një diete mesdhetare mund ta zvogëlojnë rrezikun e sulmit në tru deri në 50%.

Reklama
Dieta që i vret urie qelizat kanceroze, e trajton tipin 2 të diabetit dhe ju ndihmon të humbni peshë shpejt Dieta që i vret urie qelizat kanceroze, e trajton tipin 2 të diabetit dhe ju ndihmon të humbni peshë shpejt

Por, çfarë lloje ushqimesh duhet t’i hanë femrat në mënyrë që ta zvogëlojnë një rrezik të tillë?

Reklama

Fillimisht duhet të kenë parasysh se dieta mesdhetare është inspiruar nga ushqimet që konsumohen kryesisht nga banorët e Spanjës, Italisë dhe Greqisë.

Dieta përmban një shumëllojshmëri pemësh dhe perimesh, shumë peshk, një sasi të moderuar të produkteve të bulmetit dhe një sasi të vogël të mishit.

Vaji i ullirit, pastat, orizi i kaftë, mishi i bardhë, salmoni, farat, etj. janë disa prej ushqimeve më të zakonshme të kësaj diete. /Telegrafi/