COVID-19 mund të dëmtojë qelizat vitale në pankreas dhe t’i lërë njerëzit më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të diabetit, sipas hulumtimit të ri të ndjekur nga shkencëtarët.

Marrëdhënia midis COVID-19 dhe diabetit është kuptuar pak dhe shkencëtarët ende nuk kanë përgjigje përfundimtare. Sidoqoftë, ndërsa pandemia ka përparuar, një numër raportesh kanë sugjeruar që njerëzit që u infektuan po vërenin simptomat e diabetit për herë të parë.

Në studimin e botuar në revistën Cell Metabolism, Shiubing Chen, studiuese në Departamentin e Kirurgjisë, Weill Cornell Medicine dhe kolegët u përpoqën të konstatonin se çfarë saktësisht po ndodhte në pankreas. Chen dhe ekipi i saj shikuan mostrat e autopsisë nga pesë donatorë me COVID-19.

Ata gjithashtu i dhanë coronavirusin qelizave të marra nga pankreasi i shëndetshëm njerëzor në një laborator. Studimi zbuloi se pas infeksionit, qelizat prodhuese të insulinës të pankreasit filluan të veprojnë në mënyrë të çuditshme, shkruan Express.co.uk.

Shkaktari numër një i sëmundjes së diabetit, sipas shkencës Shkaktari numër një i sëmundjes së diabetit, sipas shkencës

Ato prodhuan shumë më pak insulinë dhe në vend të kësaj filluan të prodhojnë glukagon – kimikat që ka efektin e kundërt. Qelizat gjithashtu filluan të prodhojnë tripsinë, një enzimë tretëse dhe kemokina, një lloj substancë që tregon se qelizat e sistemit imunitar janë të sëmura dhe duhet të shkatërrohen.

Nëse ky efekt është aq i rëndë sa të shkaktojë zhvillimin e diabetit aty ku më parë nuk kishte asnjë është diçka që “ne nuk e dimë ende”, tha Chen. Mekanizmat themelorë për rritjen e diagnozave të diabetit nuk janë të qarta, por disa mjekë supozojnë se COVID-19 mund të dëmtojë pankreasin, gjëndrën e cila e bën insulinë të ndihmojë në konvertimin e sheqerit në gjak në energji.

Mënyrat e jetesës të shkaktuara nga bllokimi gjithashtu mund të kenë luajtur një rol. Një teori tjetër është se trupi mund të ngatërrojë qelizat e pankreasit për COVID-19 dhe të përpiqet t’i shkatërrojë ato. Kjo do të prishë furnizimin me insulinë dhe do të shkaktojë diabet, menduan shkencëtarët.

Por hulumtimet sugjerojnë se diçka tjetër mund të ndodhë: virusi mund të ndryshojë pankreasin, duke e bërë atë të shkatërrojë veten. Komplikime të vazhdueshme metabolike, ndonjëherë që kërkojnë doza të larta të insulinës, sugjerojnë që një nëngrup i të mbijetuarve po zhvillojnë diabet.

Simptomat e hershme të diabetit mund të përfshijnë etjen e shtuar, ndjenjën e lodhjes, shikimin e paqartë, kruarjen e lëkurës. /Telegrafi/