Bugenvila është drunore, kacavarëse zbukuruese nga familja e aguliçeve të mbrëmjes

Edhe pse bugenvila (lat. Bougainvillea spectabilis) nuk është mbresëlënëse, fletët e saj të lulëzuara të cilat janë në nuanca të ndryshme ngjyrash nga portokallia dhe e verdha deri te nuancat rozë dhe vjollcë bëjnë që kjo lule të duket e bukur dhe e harlisur.

Ngjyrat e fletëve të lulëzuara ndryshojnë duke u rritur lulja, andaj me kalimin e kohës, nuancat marrin ngjyrë më të shndritshme apo më të errëta.

Më dekorative dhe më të harlisura janë bugenvilat 4 – 5-vjeçare kur arrijnë kulmin e bukurisë së tyre dhe e zbukurojnë çdo hapësirë, transmeton Telegrafi.

Reklama

Përveç ngjyrave karakteristike dhe sjelljes së gjetheve, speciet mund t’i njihni nga harlisja dhe lartësia e tyre. Bugenvila mund të jetë deri në 25 metra e lartë dhe 6 metra në diametër.

Reklama

Ajo e ka origjinën nga Amerika e Jugut, dhe rritet vetë në zonat subtropikale dhe tropikale.

Kushtet e motit për mbjellje: me diell, shumë dritë
Koha e lulëzimit: Prill – Tetor
Lartësia: mbi 25 metra
Gjerësia: mbi 6 metra

Mbjellja

Mbjellja e një bime në zonën mesdhetare është e mundur vetëm në një vend me diell dhe të hapur, ndërsa në zonat ku dimrat janë të ftohtë kërkon një hapësirë të ajrosur dhe të mbyllur me shumë dritë.

Reklama

Mbjellja rekomandohet të bëhet deri në vjeshtë, në mënyrë që gjatë ditëve të ngrohta të mbetura, deri në dimër, bima të zërë rrënjë mirë.

Mbillet të paktën 30 cm nga muri që të ketë hapësirë të mjaftueshme për zhvillim dhe rritje dhe për shkak të harlisë dhe lartësisë kërkon një pemë të trashë dhe të fortë. Thellësia në të cilën mbillet duhet të jetë 10 deri në 15 cm më e thellë se mbjellja në një vazo lulesh, sepse në këtë mënyrë bima do të përballojë më lehtë motin e ftohtë dhe fryrjet e ajrit.

Reklama

Përhapja

Përhapja bëhet në shtator, zakonisht me kërcell. Majat e kërcellit të shëndetshëm priten në një gjatësi prej 10 deri në 15 cm. Ndarja e prerjeve rekomandohet me shumë bimë mëmë. Ju duhet të hiqni gjethet e poshtme (ato janë të prera nën gjethe), dhe duhet të vendosni gjysmën e substratit, si rërë, mbi copa.

Reklama

Bima kërkon ujitje të rregullt dhe temperatura perfekte për rrënjosje është midis 23 dhe 27 gradë. Prerjet kërkojnë një pozicion ku ka shumë dritë, por nuk është mirë t’i ruani në anën jugore. Ndriçimi duhet të jetë indirekt, dhe ajri në dhomë nuk duhet të jetë i thatë.

Kur gjethet e reja fillojnë të rriten, bima ka zënë rrënjë, prandaj është e nevojshme ta transplantoni në një tenxhere më të madhe ose ta transplantoni jashtë. Do të ishte mirë që në fund të tenxhere të vendosni stiropor. Nëse dëshironi të transplantoni bimën në kopsht, duhet të zgjidhni një kohë kur temperaturat fillojnë të rriten.

Reklama
Reklama

Që të lulëzojë sa më mirë dhe sa më gjatë, kërkon tokë pjellore dhe të lirshme që lejon ujin të rrjedhë mirë dhe do të ishte mirë që të mbillet në një vend ku do të jetë në rrezet e diellit direkte për të paktën gjysmën e ditën dhe gjysmën e ditës në hije.

Rritja

Bugenvila është një bimë që rritet lehtë, është e qëndrueshme dhe rezistente ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve. Por e ka të vështirë të përballojë një ndryshim të papritur të kushteve të jetesës, ndaj duhet rregulluar gradualisht nëse zhvendoset nga jashtë në brendësi. Ato me ngjyrë vjollce mund ta tolerojnë më së miri të ftohtin, ndërsa e bardha, e verdha, portokallia dhe e kuqja nuk janë rezistente ndaj temperaturave më të ulëta.

Reklama
Reklama

Nëse e mbani bugenvilën në shtëpi gjatë dimrit, ajri nuk duhet të jetë i thatë në mënyrë që gjethet dhe lulet e saj të mos bien. Për kultivimin e suksesshëm, është shumë e rëndësishme ta vendosni në një vend të ndritshëm, të ajrosur dhe me diell.

Temperatura e rekomanduar është deri në 10 gradë, megjithëse një bimë e shëndetshme dhe e mirëmbajtur mund të mbijetojë në -7 gradë. Bugenvila gjatë dimrit është në gjumë dhe nuk kërkon shumë lagështi, mjafton të ujitet një herë në tre deri në katër javë në mënyrë që rrënjët të mos thahen.

Megjithatë, në fund të janarit fillon të kërkojë ujitje më të bollshëm dhe temperatura më të larta se në kushtet e dimrit. Pasi rrënja të ngurtësohet dhe bima të rritet, ajo nuk ka nevojë për shumë lagështi, por është e rëndësishme që toka të mos thahet plotësisht. /Telegrafi/

Reklama
Reklama