LAJMI I FUNDIT:

Borxhi publik i Spanjës thyen rekord, arrin në 122 për qind të PBB-së

Borxhi publik i Spanjës thyen rekord, arrin në 122 për qind të PBB-së

Borxhi publik i Spanjës arriti në 1.42 trilionë euro në muajin qershor, shifra më e lartë e borxhit e regjistruar ndonjëherë.

Sipas Bankës Qendrore e Spanjës thuhet se borxhi është rritur për dy muaj rresht, ndërsa rritja në qershor në krahasim me një muaj më parë është 1.7 për qind.


Borxhi prej 1.42 trilion euro është ekuivalent me 122.1 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) më lartë nga 119.5 për qind për të cilën kishte parashikuar Qeveria në Planin e Stabilitetit.

Në njoftim thuhet se në krahasim më të njëjtën periudhë të vitit 2020 borxhi është rritur për 134 miliardë e 607 milionë euro apo 10.4 për qind, ndërsa me ndikim e pandemisë COVID-19 janë zvogëluar të ardhurat por kostot janë rritur për financimin e masave mbështetëse të miratuara.

Spanja është një ndër vendet me raport më të lartë të borxhit publik ndaj PBB-së në Bashkimin Evropian pas Greqisë, Italisë, Portugalisë dhe Administratës Greke të Qipros Jugore. /Telegrafi/