Qeveritë evropiane zgjedhin midis dy strategjive mjaft të ndryshme ndërsa vala e dytë e COVID-19 godet me forcë të plotë. Shumica vendosin kufizime të caktuara lokale dhe i lënë ekonomitë të hapura.

Sidoqoftë, në Britani të Madhe dhe Irlandë, shkencëtarët po bëjnë presion për një bllokim të dytë kombëtar, pavarësisht nga frika e shokut ekonomik.

Kriza që goditi Evropën në fillim të pranverës është përsëri në prag, por këtë herë shumë e konsiderojnë mbylljen e shoqërisë si një çmim shumë të lartë.

Megjithatë, shumica e ekspertëve mjekësorë dhe ekonomikë të intervistuar nga CNN-i pajtohen se në planin afatgjatë, një bllokim i shkurtër është më i mirë sesa një luftë e vazhdueshme për të frenuar një pandemi, transmeton Telegrafi.

Sidoqoftë, disa ekspertë besojnë se kufizimet e kufizuara kanë pak ndikim në virus dhe i bëjnë më shumë dëm ekonomisë me kalimin e kohës.

“Prioriteti kryesor është vënia e virusit nën kontroll, dhe mënyra më e shpejtë dhe më agresive për ta bërë atë është gjithashtu më e mira për ekonominë. Më e keqja që mund të ndodhë është që kjo situatë të zgjasë më shumë. Sa më gjatë të zgjasë, aq më keq do të jetë për ekonominë dhe publikun financave” tha për CNN-in, Andrew Goodwin, konsulent i Oxford Economics.

Goodwin beson se një bllokim afatshkurtër, në përputhje me rekomandimet e shkencëtarëve që këshillojnë qeverinë britanike, mund të shkaktojë një rënie prej 2.5 për qind të GJDP-së në tremujorin e katërt të vitit 2020.

“Do të ishte një goditje relativisht e vogël krahasuar me atë që kishim më parë. Dhe do të paguhej nëse bllokimi do të funksiononte. Zgjidhjet e pjesshme të vonuara çojnë në dëmtime të vërteta ekonomike. Dhe nëse e lëmë virusin të shpërthejë, njerëzit do t’i marrin gjërat në duart e tyre dhe do të ndalen do të hyjë në kontakte shoqërore”, shtoi Goodwin.

Jonathan Portes, një profesor i ekonomisë në King’s College London, beson se një strategji e suksesshme e kontrollit të virusit është gjëja më e mirë për ekonominë, edhe nëse kjo do të thotë që qeveria duhet të marrë hua më shumë para për të financuar kompani dhe familje, transmeton Telegrafi.

“Ne nuk e kemi problem të huazojmë shumën e kërkuar. Hyrja e parave nuk është e kufizuar, mundësia e financimit të një bllokimi të dytë nuk është thjesht një nga pesë problemet kryesore ekonomike”, tha Portes.

Robert West, një profesor i psikologjisë shëndetësore në University College London, tha se për shkak të rritjes së infeksionit bllokimi kombëtar në Mbretërinë e Bashkuar po bëhet i sigurt pavarësisht shqetësimeve rreth tronditjes që do të sjellë në ekonomi.

Por ai gjithashtu thotë se është e rëndësishme që qeveria të përdorë kohën e bllokimit për të përmirësuar sistemet e kontrollit të virusit kur hiqen kufizimet.

“Do të ishte një humbje e plotë e kohës nëse mbylleshim brenda pa zhvilluar një sistem testimi dhe gjurmimi”, tha West për CNN-in.

Katër kombe britanike kanë sisteme testimi dhe gjurmimi kontakti, por në muajt e fundit sistemi është vënë në kritikë për gabime administrative, vonesa dhe prapambetje. Qeveria mbrojti sistemet e saj.

Bllokim ose jo, fati i ekonomisë varet nga aftësia e qeverive kombëtare për të kontrolluar virusin kur dimri po afrohet. /Telegrafi/