Bankat në Eurozonë planifikojnë të shtrëngojnë kriteret për dhënien e kredive për banesa dhe korporata në fund të vitit, ndërkohë që kriteret për kreditë konsumatore duhet të lehtësohen, tregoi sot një studim i Bankës Qendrore Evropiane.

Kriteret për dhënien e kredisë për banesa janë shtrënguar që në tremujorin e tretë, ndërsa ato për kredinë për kompanitë janë zbutur. Nga ana tjetër, individët mund të presin pak a shumë të njëjtat kushte për dhënien e kredive konsumatore dhe të tjera si në pranverë.

Kërkesa e kompanisë për kredi dhe linja krediti ishte pak më e lartë në periudhën korrik-shtator sesa në tremujorin e mëparshëm, sipas një sondazhi të BQE-së, të kryer midis 146 bankave të eurozonës në periudhën nga 20 shtatori deri më 5 tetor.

Qytetarët, nga ana tjetër, u inkurajuan nga normat e ulëta të interesit dhe optimizmi se situata në ekonomi do të përmirësohej pas lehtësimit të masave koronare, ndaj edhe këtë verë ata shfaqën një oreks më të madh për kredi për banesa dhe për kredi konsumatore.

Huadhënësit presin një rritje të mëtejshme të kërkesës neto të kompanive dhe individëve për kreditim në tremujorin e katërt, tregoi një studim tremujor i Bankës Qendrore Evropiane.

Kushtet e kredive të kontraktuara nga kompanitë në periudhën korrik-shtator kanë qenë disi më të buta se në pranverë, ndërkohë që qytetarët kanë kontraktuar kredi për banesa me kushte më strikte se në pranverën e kaluar. Kushtet e kredisë konsumatore kanë mbetur pak a shumë të pandryshuara.

Hulumtimi tregoi gjithashtu se bankat e kishin më të lehtë marrjen e parave në tremujorin e tretë, si përmes depozitave, ashtu edhe përmes letrave me vlerë të borxhit dhe tregut të parasë. Ata presin që kjo tendencë të vazhdojë edhe në tremujorin e katërt. /KP/