Për herë të parë gjatë kancelarisë së saj, Angela Merkel po planifikon të vizitojë ish-kampet naziste të përqendrimit në Auschwitz, sipas një raporti të gazetës gjermane Süddeutsche Zeitung.

Kancelarja gjermane Angela Merkel do të bëjë një vizitë në ish-kampet naziste të përqendrimit në Auschwitz më 6 dhjetor, transmeton Telegrafi.

Merkel ka pranuar një ftesë për të marrë pjesë në 10 vjetorin e themelimit të Fondacionit Auschwitz – Birkenau, thuhet në letër. Fondacioni u krijua në vitin 2009 nga ish-Ministri i Jashtëm polak, Wladyslaw Bartoszewski, vetë një i burgosur i Auschwitz-it.

Auschwitz-Birkenau ishte kampi më i madh i vdekjeve naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore. Rreth 1.1 milion njerëz u vranë në këtë zonë, shumica e tyre hebrenj. Rreth 80,000 polakë jo-hebrenj dhe 20,000 ushtarë sovjetikë.

Kampi u çlirua nga Ushtria e Kuqe Sovjetike më 27 janar 1945. Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit zhvillohet çdo vit në 27 janar për të shënuar çlirimin.

Merkel do të bëhet kancelarja e tretë gjermane e pas luftës që vizitoi kampin e përqendrimit të mëparshëm, pas ish-kancelarit Helmut Schmidt dhe Helmut Kohl. /Telegrafi/