Shkencëtarët kanë zbuluar një truk që mund ta përcaktoni

Truri i njeriut ka nevojë për më pak energji se një llambë, por ai mund të bëjë gjëra të jashtëzakonshme.

Truri delegon detyra nëpërmjet dy hemisferave, të djathtë dhe të majtë. Dihet përgjithësisht se ana e djathtë e trurit është krijuese, ndërsa e majta është më teknike, transmeton Telegrafi.

Edhe pse mënyra më e thjeshtë për të vlerësuar nëse jeni i djathtë apo i majtë është të përcaktoni nëse matematika dhe shkenca janë më të lehta se përpjekjet artistike apo anasjelltas.

Roger Sperry, neuroshkencëtar i famshëm, ishte një pionier i teorisë së trurit të ndarë. Puna e tij lindi nga operacionet e kryera te pacientët me epilepsi të padurueshme.

Matematika është një përpjekje thellësisht krijuese përveç se është segmenti logjik Corpus callosum i trurit që lidh dy hemisferat, është hequr nga pacientët dhe është bërë një specializim i dukshëm i secilës anë.

Sperry fitoi çmimin Nobel për zbulimin e tij.

Edhe matematika është krijuese

Shumica e kundërshtojnë teorinë sipas së cilës njëra palë është më e fortë dhe pretendojnë se ato janë më të ndërthurura.

Studiuesit që mbështesin këtë teori pretendojnë se truri mbështetet në kontributet nga të dy anët e trurit për përpjekjet krijuese si arti dhe përpjekjet llogaritëse si matematika.

Britannica shkruan se “matematika është një përpjekje thellësisht krijuese përveçse logjike… Gjithashtu, krijimtaria artistike nuk është thjesht një emocion i shfrenuar”.

Edhe pse e diskutueshme, teoria është e dobishme për vetë-analizë dhe identifikim. Truri i njeriut është organi më i ndërlikuar në organizmin më kompleks të njohur.

Edhe pse disa tipare mund të jenë më të theksuara te njerëz të ndryshëm, është më mirë të jeni në harmoni me anën logjike dhe krijuese të trurit. /Telegrafi/