Daljet në terren dhe kontaktet e shpeshta me elektoratin nga ana e partive politike po shihen si indikacion për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme, edhe pse zyrtarisht një gjë të tillë këtë nuk e thonë në partitë e koalicionit PDK-LDK.

Analistë dhe njohës të proceseve zgjedhore kanë deklaruar se janë duke u bërë përgatitjet për zgjedhje të parakohshme, të cilat mund të mbahen më së largu në qershor të këtij viti.

Mazllum Baraliu, njohës i proceseve zgjedhore ka thënë për Telegrafin se kjo është një fushatë para fushatës që po e bëjnë në forma të ndryshme me elektoratin e tyre subjektet kryesore politike, dhe kjo në një mënyrë apo tjetër sinjalizon se do të ketë zgjedhje të parakohshme.

“Ka nevojë që të ketë zgjedhje të parakohshme dhe se po bëhen përgatitjet në një mënyrë apo tjetrën në atë drejtim, dhe kësaj i shtohet edhe fakti se kohëve të fundit ka pasur çështje të rëndësishme në mes të dy partive kryesore dhe eksponentëve të tyre, dhe të gjitha këto flasin se mund të ketë zgjedhje të parakohshme dhe mund të jenë në të njëjtën kohë me ato lokale por mund të jenë edhe para asaj kohe”, u shpreh Baraliu.

Ai më tej u shpreh se të gjitha shenjat edhe indikacionet janë se mund të ketë zgjedhje të parakohshme, por se kjo varet nga rrethanat se kush ja nis i pari prej anëtarëve të koalicionit që ta ndërpres bashkëpunimin dhe koalicionin, ose jo, varet prej tyre se sa kanë besim që do të fitojnë zgjedhje.

Ngjashëm ka deklaruar edhe analisti Imer Mushkolaj, i cili ka thënë se të gjitha partitë politike kanë filluar përgatitjet dhe se ekziston mundësia që zgjedhjet të mbahen në muajin maj ose qershor.

“Zgjedhje do të ketë në fund të majit ose në fillim të qershorit. Mobilizimi i partive politike e dëshmon këtë. Jo vetëm PDK, por edhe partitë tjera janë duke bërë fushatë dhe duke u përgatitur”, tha Mushkolaj për Telegrafin.

Edhe njohësi tjetër i proceseve zgjedhore, Blerim Burjani ka thënë se koha e duhur për mbajtjen e zgjedhjeve do të ishte muaji qershor.

“Sikur të ketë vullnet të pozitë për prishjen e këtij koalicioni, koha e duhur për mbajtjen e zgjedhjeve do të ishte qershori”, tha Burajni, duke shtuar se pa zgjidhjen e Demarkacionit, Asociacionit dhe Forcave të Armatosura, nuk ka zgjedhje.

E mundësia e mbajtjes së zgjedhjeve nacionale dhe lokale në të njëjtën kohë, sipas Burjanit nuk është ide e mirë për shkak të mundësisë së manipulimeve.

“Mundësit e shfaqjes së dukurive negative në dy palë zgjedhje është e madhe. Kosova ka pasur një proces degradues zgjedhor në dy palë zgjedhje, në të njëjtën kohë në vitin 2007 ku kishte përplot probleme, vjedhje të votave etj”, u shpreh Burjani për Telegrafin.

Pavarësisht sinjaleve nga partitë politike rreth përgatitjes për zgjedhje të parakohshme, Lidhjes Demokratike të Kosovës duket se nuk po i konvenon mbajtja e këtyre zgjedhjeve.

Një gjë të tillë analistët edhe njohësit e proceseve zgjedhore e kanë cilësuar si dëshirë të LDK-së që të qëndrojë sa më gjatë në pushtet.

“LDK-ja ka pasur veprime specifike gjatë kësaj kohe, për arsye se zgjedhjet e 2014 i ka fituar me një program krejt tjetër me një orientim dhe strategji krejt tjetër dhe ka vepruar si ka vepruar dhe tashmë sigurisht se edhe brenda ka si në çdo subjekt tjetër politik pakënaqësi të brendshme dhe mbase mirë është akomoduar dhe dëshiron që ta përfundojë mandatin”, tha Baraliu për Telegrafin.

Në rast të mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme, sipas Imer Mushkolajt, LDK ka gjasa që të mbetet në opozitë.

“Isa Mustafa dhe LDK e kanë të rëndësishme që të qëndrojnë sa më gjatë në pushtet, në këtë qeverisje, kështu që nuk iu konvenon fare që zgjedhjet të mbahen shpejt. Konfigurimi politik pas zgjedhjeve sipas të gjitha gjasave do të bëjë që LDK të mbetet në opozitë”, theksoi Mushkolaj.

Sipas Mazllum Braliut dhe Imer Mushkolajt është e logjikshme që pas mbajtjes së këtyre zgjedhjeve të ketë ndryshime në skenën politike, pasi që siç u shprehën ata qytetarët janë të zhgënjyer.

E rreth kësaj çështje më skeptik shprehet njohësi i proceseve zgjedhore, Blerim Burjani i cili ka theksuar se nuk beson në ndryshime rrënjësore dhe befasi të mëdha.

Ai ka thënë se pret dalje më të ultë të elektoratit në zgjedhje si rezultat i zhgënjimit të madh të qytetarëve.

“Pra nëse veç kemi zgjedhje qendrore, elektorati do të bie dukshëm edhe për pozitën edhe për opozitën”, tha Burjani. /Telegrafi/