LAJMI I FUNDIT:

Zemërimi i paekzagjeruar i bën mirë zemrës

Zemërimi i paekzagjeruar i bën mirë zemrës

Një shpërthim zemërimi herë pas here mund të ndihmojë në parandalimin e një ataku kardiak. Por mos e teproni

Reklama

Shpërthimi herë pas here zvogëlon përgjysmë rrezikun e sulmeve në zemër dhe redukton ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër, sipas Universitetit të Harvardit ku u testuan mbi 23 522 njerëz, të gjithë meshkuj midis 50 dhe 85 vjeç.

Në mesin e individëve me një atak në zemër, shumica e rasteve janë gjetur të shkaktohen nga njerëz që priren të shtypin zemërimin dhe rrallë e shfaqin atë në një mënyrë diskrete, shkruan focus.it.

Nga ana tjetër, ata që kënaqen me sulme më të dhunshme herë pas here kanë një rrezik më të ulët. Megjithatë, siç kanë treguar studimet e mëparshme, kjo nuk do të thotë se manifestimet kronike dhe të shpeshta të zemërimit janë të lidhura me sëmundjen koronare të zemrës.

Studimi gjurmoi një hartë më komplekse të marrëdhënies midis sëmundjeve kardiovaskulare dhe gjendjeve shpirtërore të lidhura me zemërimin, që dikur konsideroheshin gjithmonë dhe në çdo rast të dëmshme për zemrën.

Rezultatet sipas studiuesve mund të kenë ndikuar edhe në moshën dhe statusin socio-ekonomik të njerëzve të kontrolluar, të gjithë mesatarisht të pasur.

Një mënyrë jetese më e shëndetshme dhe aftësia për të shprehur ndjenjat tuaja më lirshëm mund të ndryshojnë efektin potencial negativ të zemërimit dhe armiqësisë. /KP