LAJMI I FUNDIT:

Vlerësohet pozitivisht paraqitja e ekipit mbrojtës të ish-krerëve të UÇK-së në ditën e dytë të gjykimit në Hagë

Vlerësohet pozitivisht paraqitja e ekipit mbrojtës të ish-krerëve të UÇK-së në ditën e dytë të gjykimit në Hagë

Sot në Hagë është mbajtur ditën e dytë e procesit gjyqësor kundër ish-presidentit Hashim Thaçi dhe tre ish zyrtarëve të Kosovës, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi, të cilët akuzohen për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit. 

Zoti Thaçi, tha se ndjen “keqardhje dhe dhimbje për të gjitha viktimat e luftës në Kosovë” pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike fetare apo politike.


“Viktimat s’marrin drejtësi kur të pafajshmit ndiqen. Një padrejtësi nuk ndreqet nga një padrejtësi tjetër. Jam i pafajshëm nga të gjitha këto akuza”, tha ai.

Analistët në RTV Dukagjini kanë vlerësuar strategjinë e mbrojtjes së ish-krerëve të UÇK-së, derisa kanë thënë se mund të jetë precedent i mirë që për raste afërsisht të ngjashme Limaj e Haradinaj ishin shpallur të pafajshëm.

Ylli Hoxha duke vlerësuar paraqitjen e ekipit mbrojtës, derisa shtoi se Prokuroria gjatë ditës së djeshme u mundua të shkaktojë përçarje mes të akuzuarve duke nxjerrë në transmetim deklarata politike.

U përmend në aktakuzën e Prokurorisë Speciale, Cen Desku: Dua drejtësi
Lexo po ashtu U përmend në aktakuzën e Prokurorisë Speciale, Cen Desku: Dua drejtësi

“Përfaqësuesit e mbrojtjes kanë qenë impresive në paraqitjen e tyre nga ajo që kemi parë. Mbrojtja ka insistuar se nuk ka pasur zinxhirë komandues në UÇK. Pra krimet e ndodhura nuk i kanë mohuar asnjeri por e kanë kontestuar ndërlidhjen komanduese me ato raste, derisa prokuroria është munduar ta bëjë të kundërtën”.

Hoxha thotë se në rastet e gjykimit të Limajt dhe Haradinajt akuzat për përgjegjësi në zinxhirin komandues kanë rënë dhe sipas tij kjo është një avantazh edhe për të akuzuarit tjerë.

Analisti Lirim Mehmetaj thotë se ishte hera e parë që në Hagë po gjykohej dikush për Ndërmarrje të përbashkët Kriminale.

Lame ironizon: Nëse UÇK-ja është kriminale, atëherë duhet t’i kërkojmë falje Millosheviqit
Lexo po ashtu Lame ironizon: Nëse UÇK-ja është kriminale, atëherë duhet t’i kërkojmë falje Millosheviqit

“Gjykimi ndaj Ramush Haradinajt dhe Fatmir Limajt në Hagë ishte bërë nga një gjykatë ndërkombëtare, derisa sipas tij Gjykata Speciale është e Kosovës”.

Ish-deputeti Visar Ymeri ka thënë se mbrojta u mundua të nxjerrë në pah

“Për mua mbrojtja është përqendrua te ajo që është thelbi i problemit. Pra prokuroria u përpoq të bënte lidhjen e këtyre katërve me komandantët e zonave. Këta nuk janë për shkak të pozitës në UÇK, por për shkak të ndikimit që kanë pasur. Këta po llogariten si grup i organizuar brenda UÇK-së që kanë pasur organizim dhe kanë bërë ekzekutimin e krimeve që janë bërë. Për mbrojtjen detyra ka qenë të dëshmojë të kundërtën”.

“Avokati i Thaçit u mundua të dëshmojë se Thaçi nuk ka qenë personi ma i rëndësishëm në UÇK e as udhëheqësi i shqiptarëve dhe nuk ka pasur motiv për t’i luftuar kundërshtarët politikë. Kjo ishte strategjia e mbrojtës së paku për ish-presidentin Hashim Thaçi”.

Avokati i Thaçit: Kemi ftuar Clarkun, Kouchnerin e të tjerë për të dëshmuar për pafajësinë e ish-presidentit
Lexo po ashtu Avokati i Thaçit: Kemi ftuar Clarkun, Kouchnerin e të tjerë për të dëshmuar për pafajësinë e ish-presidentit

Si paraqitje e një burrështetasi u vlerësua ajo e ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, nga ana e analistit Astrit Gashi.

“Paraqitja e Thaçit ishte më shumë një paraqitje e një burrështetasi sesa e një të akuzuari aty, dhe këtë e them në kontekstin pozitiv. Thaçi si i ri dhe më vonë në karrierën e tij politike ka bërë përvojë të jashtëzakonshme dhe di të artikulohet si burrështetas. Kjo më bëri përshtypje më shumë”, deklaroi analisti.

Derisa ish-ministri Dardan Gashi ka thënë se thelbi i Gjykatës Speciale ka qenë në raportin e Dick Martyt.

“Gjykata është pranuar prej nesh si shoqëri nga raporti i Dick Martyt, sepse është ditur që Këshilli i Evropës e ka pasur një rezolutë, e cila ka vendosur që duhet t’i fillojë procedurat për ta trajtuar raportin e Dick Martyt”, ka thënë Dardan Gashi.

“Edhe këtu është besuar që raporti i Dick Martyt është i pabazë, nuk ka asnjë të vërtetë në to edhe nuk është problem me formua një Gjykatë që merret me këtë punë… Këtu ka qenë thelbi fillestar”, ka thënë tutje Gashi./Telegrafi/