LAJMI I FUNDIT:

Visa lanson produktin e ri që përdor teknologjinë Blockchain

Visa lanson produktin e ri që përdor teknologjinë Blockchain

Kompania financiare Visa duket se bën gjithçka në një shkallë masive. Ajo po shqyrton një treg më të madh: transaksionet ndërkufitare business-to-business (B2B), ku bankat transferojnë para në emër të klientëve të korporatave.

Reklama

Visa thotë se është duke hyrë në një treg prej 125 trilionë dollarësh dhe duke përdorur softuerin e teknologjisë së shpërndarjes, ku transaksionet duhet të konfirmohen nga kompjuterë të shumtë në një rrjet për t’i bërë këto pagesa më të shpejta, më të lira dhe më transparente.

Shumica e pagesave ndërkufitare bëhen përmes Shoqërisë për Telekomunikacionin Ndërbankar Financiar Botëror (SWIFT), një organizatë belge e krijuar në vitin 1973 që numëron si anëtarë 11 mijë institucione financiare. Por sistemi i tij i trashëgimisë ka joefikasitet. Për shkak se disa banka janë të lidhura drejtpërdrejt me njëra-tjetrën, një pagesë që ka origjinën në Kansas City të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për në Nairobi të Afrikës, mund të duhet të ndalojë në bankat në New York dhe Londër përpara se të arrijë destinacionin e saj përfundimtar, ku çdo bankë merr një tarifë. Është gjithashtu e vështirë të gjurmoni progresin e transferimit dhe të parashikoni se sa do të kushtojë, duke përfshirë edhe atë kurs të këmbimit të huaj që do të merrni.

Në vitin 2017, SWIFT nisi një shërbim të ri të quajtur GPI për të shpejtuar transaksionet dhe transparencën.

“Me këtë produkt, gati të gjitha transaksionet zgjidhen brenda 24 orëve”, thotë Harry Newman, kreu i bankave në SWIFT, përcjell Telegrafi.

Deri më tani, 3,500 banka kanë nënshkruar dhe ato qarkullojnë rreth 300 miliardë dollarë në ditë për shërbimin, afërsisht gjysmën e totalit të vëllimit të përditshëm të SWIFT.

“Po ashtu, Visa po bën transaksione më të shpejta dhe më transparente me produktin e ri B2B Connect”, thotë Kevin Phalen, kreu botëror i zgjidhjeve të biznesit në Visa.

Shërbimi Visa B2B Connect

Programi i sapo lansuar lehtëson lidhjet e drejtpërdrejta bankare. Institucionet financiare mund të shohin gjithashtu pagesat apo tarifat paraprakisht. Transaksionet zgjidhen më shpejt, në një ose dy ditë. B2B Connect është duke shfrytëzuar përvojën e saj të madhe në fusha si pagesat komplekse, sigurinë kibernetike dhe pajtueshmërinë.

Ekipi i Kevin Phalenit krijoi Visa B2B Connect duke përdorur teknologjinë e shpërndarjes së bilancit, sepse ajo siguron më shumë transparencë dhe gjurmueshmëri sesa një bazë të dhënash tipike shtetërore. Ata përdorën Hyperledger Fabric, softuerin e teknologjisë Blockchain që u zhvillua pjesërisht nga IBM dhe u organizua nga Linux, për ta ndërtuar atë dhe ka dy vjet që është lansuar. Ndryshe nga Blockchain e bazuara në kriptovaluta, duke përfshirë Bitcoin dhe Ethereum, produkti i Visa nuk është i decentralizuar, pasi gjiganti i pagesave ka kontroll të plotë mbi të.

“Visa B2B Connect është përqendruar në lehtësimin e transaksioneve B2B me vlera të larta prej rreth 15 mijë dollarë dhe më shumë, që përfaqëson afro 10 për qind të tregut ndërkufitar prej 125 trilionë dollarësh”, thotë Phalen, përcjell Telegrafi.

Është në partneritet me FIS, një procesor pagese me bazë në Jacksonville dhe me ofruesin e teknologjisë financiare në më shumë se 20 mijë institucione financiare. Kjo do t’i japë Visa-së qasje në grupin e pasur të klientëve të bankës FIS, të cilët mund të zgjedhin të përdorin B2B Connect për pagesa nëse dëshirojnë.

Pse një kompani si FIS, me rrjetin e vlefshëm të shpërndarjes, nuk dëshiron të ndërtojë një produkt si Visa B2B Connect më vete?

“FIS herë pas here ka parë futjen e rrjeteve të reja në treg, por në shumicën e rasteve ne luajmë rolin e partnerit të integrimit që ndihmon institucionet financiare të marrin pjesë në rrjete”, thotë Raja Gopalakrishnan, drejtuese ndërkombëtare e bankave dhe pagesave FIS. /Telegrafi/