Provat e reja sugjerojnë se vaksina Pfizer-BioNTech kundër COVID-19 ka të ngjarë të jetë efektive kundër varianteve të coronavirusit të zbuluar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut.

Të dy variantet përmbajnë një mutacion brenda proteinës spike, të quajtur mutacion N501Y, që mendohet të përmirësojë aftësinë e virusit për t’u lidhur me qelizat tona, duke e bërë atë më infektive.

Në një studim të ri të kryer nga shkencëtarë nga Pfizer dhe dega mjekësore e Universitetit të Teksasit në Galveston, vaksina Pfizer provoi të ishte efektive në llojet me mutacionin N501Y. Sidoqoftë, ekspertët e sëmundjeve infektive mbeten të sigurt se vaksinat do të funksionojnë kundër këtyre varianteve dhe atyre të reja që vijnë në rrugën tonë.

Mutacionet që shqetësojnë shkencëtarët

Mutacionet në proteinë spike kanë shqetësuar studiuesit sepse vaksinat janë krijuar për të identifikuar dhe ndjekur proteinën spike virale. “Vaksinat Moderna dhe Pfizer – të dyja që janë aprovuar për përdorim urgjent në SH.B.A. – ato janë të dyja vaksinat që ju imunizojnë kundër proteinave spike”, tha Dr. Ellen F. Foxman, një imunologe dhe mjeke e Mjekësisë Laboratorike të Yale.

Foxman tha se ata dëshirojnë të sigurojnë që çdo ndryshim në proteinën spike nuk ndikon në efikasitetin e lartë të raportuar në provat klinike të vaksinës, shkruan Healthline.

Pse vaksinat ka të ngjarë të funksionojnë

Studiuesit kanë studiuar sesi vaksinat anti-Covid do t’i përgjigjen varianteve dhe gjetjet janë premtuese. Në studimin e ri, studiuesit shikuan gjendjen pas vaksinimit nga 20 pjesëmarrës dhe zbuluan se neutralizonte me sukses coronavirusin.

Kjo sugjeron që variantet e identifikuara në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut me mutacionet N501Y nuk do të zvogëlojnë efektivitetin e vaksinave. Varianti në Afrikën e Jugut përmban disa mutacione të tjera, njëra prej të cilave është gjithashtu e vendosur në proteinën spike. Quhet mutacion E484K dhe provat paraprake sugjerojnë se serumet rikuperuese dhe antitrupat monoklonalë nuk funksionojnë aq mirë në variante me këtë mutacion.

Proteina spike është e gjatë me mijëra aminoacide, kështu që një mutacion do të ndryshonte vetëm një pjesë të vogël të një proteine ​​të madhe. Vaksina prodhon përgjigje të gjerë që përfshin antitrupa të ndryshëm dhe përgjigje imune të ndërmjetësuara nga qelizat që punojnë në zona të ndryshme të proteinës spike.

Vaksina pritet të funksionojë kundër varianteve të tjera

Studiuesit dyshojnë se për sa kohë që COVID-19 po përhapet lehtë, më shumë mutacione do të vijnë. Sa herë që një person i ri infektohet, ekziston një mundësi e re që virusi të shndërrohet. “Mutacionet, si ndryshimet e vogla në kodin gjenetik, nuk janë rregull përjashtimi për viruset”, tha Foxman.

Dr. Amesh Adalja, një studiues i vjetër në Qendrën e Universitetit Johns Hopkins për Sigurinë e Shëndetit dhe një ekspert i sëmundjeve infektive beson se vaksina do të funksionojë mirë kundër shumicës, nëse jo të gjithë këtyre varianteve. “Unë pres që vaksinat aktuale të jenë të forta ndaj varianteve të COVID-19. Nuk është rasti që viruset shmangin lehtësisht imunitetin e shkaktuar nga vaksinat”, përfundon Adalja. /Telegrafi/