LAJMI I FUNDIT:

U përuruan dy drama të Ekrem Kryeziut

U përuruan dy drama të Ekrem Kryeziut

Drama “Mbreti Zog, Geraldina dhe të tjerët” dhe monodrama “Ëndrra amerikane”, të autorit Ekrem Kryeziu, nën përkujdesjen e shtëpisë botuese “Armagedoni”, u përuruan dje në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani”.

Për dramën “Mbreti Zog, Geraldina dhe të tjerët” ka folur kritiku i arteve dramatike, Agron Shala, i cili ka thënë: “‘Mbreti Zog, Gjeraldina dhe të tjerët’ nuk është dramë që mëton të jetë vepër historike. Ta thotë të vërtetën absolute. Është një histori alternative, për shkrimin e së cilës autori ka hulumtuar mjaft në literaturë. Ai mëton ta vë gjithmonë në anën pozitive jetën e Ahmet Zogut, si familjar, atdhetar, sovran, si i mëshirshëm, përherë i rrezikuar nga armiqtë e brendshëm dhe të jashtëm, si viktimë që e detyruan ta braktiste Shqipërinë dhe që nuk e lanë të kthehet e të luftojë. Megjithatë, lë hapësirë që Zogu të duket edhe si një aktor i mirë në një teatër të keq, siç ishte Shqipëria e viteve 1920-’30, kaotike dhe e brishtë, për çka loja e tij e mirë apo e keqe nuk varej vetëm nga ai”.


Sipas studiuesit të dramaturgjisë, Emin Emini, autori Ekrem Kryeziu në monodramën “Ëndrra amerikane” përdorë “tipin e monologut të dialogizuar, që për nga kontesti dhe karakteri semilogjik mund të përkufizohet edhe si dialog i tri formave të ndryshme dialogjike, ndërsa sipas funksionit dramaturgjik të monologëve përdorë kryesisht tipin e monologut teknik dhe lirik pa e përjashtuar dhe monologun e të vendosurit, përkatësisht të të menduarit. Ndërsa stikomitia kryesisht gjendet në tipin e dialogut të ashtuquajtur i shurdhër, i cili është element i antidramës”.

Për monodramën “Ëndrra amerikane” ka folur edhe kritiku i letërsisë, Flamur Maloku. Ai ka thënë se me këtë monodramë “Kryeziu në mënyrë mjeshtërore arrin që këtë ndërthurje ta bëjë përmes personazhit të quajtur Luli, i cili, me përshkrimin që i bëhet, del të jetë një person shumë i thellë në perceptimin e jetës”.

Për karrierën dhe për veprimtarinë e vet, për kushtet dhe rrethanat e të bërit gazetar, dramaturg, regjisor, profesor, për realizim të filmave, ka folur edhe profesor Kryeziu, i cili i ka falënderuar të pranishmit dhe ka uruar që veprimtari të tilla, për përurim të librave, të organizohen sa më shpesh.

Në trend Kultura

Më shumë
Rotshildët në Butrint

Rotshildët në Butrint

Kulture
A është Bubulina shqiptare?

A është Bubulina shqiptare?

Kulture
Rikthimi nga harresa

Rikthimi nga harresa

Kulture
Vdekja e Skënderbeut, sipas legjendave të popullit

Vdekja e Skënderbeut, sipas legjendave të popullit

Thënie të Platonit: Ky qytet është ai që është, sepse qytetarët tanë janë ata që janë!

Thënie të Platonit: Ky qytet është ai që është, sepse qytetarët tanë janë ata që janë!

Kultura dhe globalizmi

Kultura dhe globalizmi

Kalo në kategori