Disa nga praktikat e përdorura në trup gjatë historisë mund të duken të çuditshme dhe mjaft të dhimbshme sot, por shumica e qytetërimeve në të gjithë botën e përdorin trupin e tyre për të shprehur identitetin e tyre kulturor, fetar ose etnik në një formë.

Sot do të flasim për lidhjen e këmbëve të famshme në Kinë – një prirje që ekziston për më shumë se 1000 vjet, dhe miliona gra e kanë praktikuar atë dhe e praktikojnë atë edhe sot. Është trendi ku gratë praktikojnë një nga tendencat më të rrezikshme të modës në histori – lidhjen e këmbëve.

Zakoni kinez u shfaq për herë të parë gjatë shekullit të 10-të dhe besohet se u frymëzua për herë të parë nga balerina Yao Niang, e cila vendosi të lidhë këmbët e saj në formën e hënës së re dhe ajo kërceu në gishtërinj para perandorit të famshëm kinez Li Yu.

Perandori ishte aq i magjepsur nga vallëzimi saqë të gjitha që donin t’i bënin përshtypje u përpoqën të imitonin Yao Niang.

Me trendin e ri, këmbët e vogla u bënë standardi themelor për bukurinë e grave, dhe të gjithë filluan ta praktikojnë atë – pavarësisht nga statusi i tyre shoqëror.

Po, gratë po i thyenin kockat me qëllim në këmbët e tyre dhe në mënyrë efektive i rimodeluan ato që të ngjanin me thundrat! Në Kinë, besohej se sa më të vogla të ishin këmbët, aq më të mira ishin perspektivat e martesës.

Madhësia ideale e këmbës, sipas standardeve të bukurisë në Kinë, njihej si “zambaku i artë” dhe ishte 7.5 centimetra. Këmba 10.15 centimetra u quajt “zambak argjendi”, dhe çdo gjë më e madhe se ajo ishte ‘shumë e madhe’ dhe e njohur si “zambak hekuri”.

Miliona vajza do t’i nënshtroheshin procesit të dhimbshëm, duke filluar në moshën katër vjeç. Në moshën nëntë vjeç, procesi zakonisht përfundonte. /Telegrafi/