Profesori dhe anëtari i Komisionit të përbashkët, që ka për qëllim të zgjidh kontestet historike mes Bullgarisë dhe Maqedonisë, nuk pret që pala bullgare të heq dorë nga qëndrimet në lidhje me fillimin e bisedimeve të BE-së me Maqedoninë.

Sipas tij, BE është e vetëdijshme se “ky vend nuk është reformuar nga modeli komunist totalitar të ish-Jugosllavisë që e formoi dhe e drejton atë deri më sot”.

“Maqedonia e Veriut është shteti më jo reformuari nga ish-republikat e Jugosllavisë”, tha Topalov.

Ai shton se gjithmonë kanë pasur qëllim miqësor dhe vëllazëror për këtë vendin, por Maqedonia e Veriut sillet ne urrejte ndaj nënës së saj, Bullgarisë.

“Gjithmonë kemi pasur qëllime të mira, vëllazërore dhe dëshirë për këtë vend. Maqedonia e Veriut nuk mund të sillet ashtu ndaj nënës së saj, Bullgarisë. Maqedonia e Veriut duhet të sillet ndaj neve me respekt dhe çdo shtet”, tha Topalov.

Ai tha se nëse Maqedonia anëtarësohet në BE do të jetë “kalë trojë i Rusisë” dhe se edhe nëse autoritetet e Maqedonisë ndryshojnë politikën e tyre ndaj Bullgarisë, shoqëria e atjeshme, sipas tij, nuk është e përgatitur./Telegrafi/