LAJMI I FUNDIT:

Surpriza e papritur në Piramidën e Madhe të Gizës

Surpriza e papritur në Piramidën e Madhe të Gizës

Matja e Piramidës së Madhe të Gizës u shoqërua me një surprizë të papritur – ajo nuk është e pabarabartë në të dyja anët e saj.

Për shekuj me radhë, madhësia e vërtetë e monumentit u ka shpëtuar studiuesve.


Morën shtëpi me qira, por mbetën të tronditur nga ajo që panë aty (Foto)
Lexo po ashtu Morën shtëpi me qira, por mbetën të tronditur nga ajo që panë aty (Foto)

Nuk është aq e lehtë sa ta rrethosh me një shirit një objekt për të matur bazën e piramidës.

Një pjesë e madhe është zhdukur, duke përfshirë madhësinë origjinale të kësaj mrekullie të lashtë.

Shumë kohë më parë, plaçkitësit shkulën pllakat veshëse – gurë gëlqerorë që i jepnin piramidës një pamje të qartë katërkëndore në vend të shkallëve ku sot pengohen shpesh turistët.

Studiuesit vendosën të llogarisin përmasat e vërteta duke përdorur teknologjinë më të fundit, dhe studiuan disa nga pllakat e mbetura.

Prezantuesja e motit nuk mund të kontrollojë veten (Video)
Lexo po ashtu Prezantuesja e motit nuk mund të kontrollojë veten (Video)

Rezultati tregoi diçka të papritur.

Një gabim i lehtë i ndërtuesve e kishte lënë Piramidën e Madhe të hepuar në një anë.

Baza e saj është 14.1 centimetra e anuar më në perëndim, në krahasim me anën lindore.

Edhe më i mahnitshëm është kompleksi i rrënojave– me gjasë banesa të destinuara për trupat elitë gjatë kohës kur ndërtoheshin piramidat – që gjendet aty pranë. /bota.al