LAJMI I FUNDIT:

Studimi: Grimcat e vogla në ajër mund të shkaktojnë sulme të papritura në zemër

Studimi: Grimcat e vogla në ajër mund të shkaktojnë sulme të papritura në zemër

Të dhënat e mbledhura për gati dhjetë vjet në të gjithë Singaporin tregojnë se përqendrimet e shtuara të grimcave të vogla në ajër mund të shkaktojnë arrest kardiak, duke e bërë nevojën për të ulur nivelet e ndotjes së ajrit në mbarë botën edhe më urgjente

Studiuesit kërkuan grimca të njohura si grimcat PM 2.5 (2.5 mikrometra në diametër). Madhësia e tyre do të thotë se ato mund të thithen lehtësisht dhe ato janë lidhur me një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet autoimune, shkuan Science Alert.

Ai gjurmoi lidhjen midis niveleve të ndotjes në Singapor dhe më shumë se 18.000 rasteve të raportuara të arrestit kardiak jashtë spitalit (OHCA) midis korrikut 2010 dhe dhjetorit 2018. Përmes analizës statistikore, 492 raste mund t’i atribuohen përqendrimeve të rritura të PM 2.5.

“Ne kemi prodhuar prova të qarta të një lidhjeje afatshkurtër të PM 2.5 me arrest kardiak jashtë spitalit, një ngjarje katastrofike që shpesh rezulton në vdekje të papritur,” thotë epidemiologu Joel Aik, i Shkollës së Mjekësisë Duke–NUS. në Universitetin Kombëtar të Singaporit.

Ky është një studim vëzhgues, që do të thotë se ne mund të spekulojmë vetëm për lidhjen midis niveleve të ndotjes dhe arrestimeve kardiake. Matjet e ndotjes së ajrit të marra në stacionet e cilësisë së ajrit nuk mund të supozohet se pasqyrojnë ekspozimin individual.

Megjithatë, ka mjaft në të dhëna për të treguar se kjo është një lidhje e denjë për hetim të mëtejshëm. Të dhënat treguan se përqendrimet ditore të PM 2.5 ishin mesatarisht 18.44 mikrogramë për metër kub.

Duke testuar një reduktim hipotetik të ndotjes së ajrit, studiuesit zbuluan se një rënie prej një mikrogrami për metër kub lidhej me një reduktim prej tetë për qind të sulmeve në zemër, ndërsa një rënie prej tre mikrogramësh për metër kub kishte një ulje prej 30 për qind. Hipotetikisht, këto reduktime përfaqësojnë përkatësisht 39 dhe 149 më pak sulme në zemër.

Kishte gjithashtu një ulje të qartë të rrezikut të sulmit në zemër tre deri në pesë ditë pas ekspozimit ndaj niveleve më të larta të ndotjes, duke sugjeruar se efektet janë afatshkurtra. Studiuesit thonë se pastrimi i ajrit të qytetit mund të shpëtojë jetë dhe të zvogëlojë barrën mbi spitalet.

“Këto rezultate tregojnë qartë se përpjekjet për të reduktuar nivelet e grimcave të ndotjes së ajrit në intervalin 2.5 mikrogramë ose më të ulët, dhe hapat për t’u mbrojtur nga ekspozimi ndaj këtyre grimcave, mund të luajnë një rol në reduktimin e arrestimeve të papritura kardiake në popullatën e Singaporit, duke reduktuar njëkohësisht barrën e shërbimeve shëndetësore”, thotë Aik.

OHCA-të kanë një normë tipike mbijetese prej rreth 10 për qind, shumë më pak se gjasat për të mbijetuar nga një atak në zemër në spital. Pra, nuk është ekzagjerim të thuhet se ulja e numrit të këtyre rasteve shpëton jetë. Mund ta shtojmë në listën e gjatë të arsyeve pse duhet të pastrojmë ajrin.

Edhe pse kjo lidhje është vërejtur më parë, në qytete si Nju Jorku dhe Melburni, Australi, rezultatet nuk kanë qenë në përputhje me të dhënat e mbledhura diku tjetër si Danimarka.

Këto mospërputhje zakonisht ndodhin në përqendrimet e ndotjes nën vlerat udhëzuese të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për cilësinë e ajrit, por hulumtimet tregojnë se nuk ka një nivel “të sigurt” të ekspozimit për shëndetin e zemrës së popullatës.

Ajo që është e qartë është se shumica prej nesh thithin ajër me cilësi të dobët, i cili mendohet se është përgjegjës për miliona vdekje të parakohshme në zonat urbane dhe rurale çdo vit.

Ekipi që qëndron pas studimit të ri dëshiron të bëjë më shumë për të kontrolluar cilësinë e ajrit në vende si Singapori. Me çdo gjë, nga bllokimet e trafikut te zjarret që luajnë një rol, ka shumë vende për të filluar përparimin, duke përfshirë edhe ambientet e mbyllura.

Hulumtimi është publikuar në The Lancet Public Health. /KP

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Thyerja e gishtit të madh: Shërimi është i gjatë dhe komplikimet janë të mundshme

Thyerja e gishtit të madh: Shërimi është i gjatë dhe komplikimet janë të mundshme

Kalo në kategori