Një kollë e vazhdueshme dhe ethet janë dy nga tre simptomat klasike të COVID-19.

Megjithatë, një mjeke tani ka paralajmëruar se këto simptoma mund të mos jenë gjithmonë për shkak të COVID-19.

Dr. Jenny Harries, shefja ekzekutive e Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar ka thënë se kolla dhe ethet mund të jenë në fakt një sëmundje tjetër infektive si tuberkulozi (TB), shkruan Mirror.

Paralajmërimi vjen pasi mbi katër mijë raste të tuberkolozit u regjistruan vitin e kaluar në Angli. Në vitin 2020, tuberkulozi renditej i dyti për sa i përket numrit të vdekjeve nga sëmundjet infektive në mbarë botën, duke tejkaluar COVID-19.

Reklama

Dr. Harries ka thënë se pandemia mund të vonojë diagnozën dhe trajtimin e tuberkulozit, që do të thotë se mund të ketë edhe më shumë raste të pazbuluara të sëmundjes.

Reklama
Coronavirusi ka vënë në hije luftën kundër tuberkulozit: “Ende përdoren metodat e vjetruara të shërimit” Coronavirusi ka vënë në hije luftën kundër tuberkulozit: “Ende përdoren metodat e vjetruara të shërimit”

Çfarë është tuberkulozi?

Tuberkulozi është një infeksion bakterial, i cili prek kryesisht mushkëritë, por gjithashtu mund të prekë barkun, gjëndrat, kockat dhe sistemin nervor.

Sëmundja përhapet përmes thithjes së pikave nga kolla ose teshtitja e një personi të infektuar. Megjithëse trajtimi për tuberkulozit ka bërë një rrugë të gjatë, ai është ende një gjendje e rëndë shëndetësore.

Cilat janë simptomat e tuberkulozit?

Një nga shenjat më tipike të tuberkulozit është një kollë e vazhdueshme, e cila zgjat më shumë se tre javë dhe sjell gëlbazë, e cila mund të jetë e përgjakshme.

Reklama

Simptoma të tjera të tuberkulozit përfshijnë:

  1. Humbje peshe

  2. Djersitjet e natës

  3. Temperaturë të lartë

  4. Lodhje dhe lodhje

  5. Humbje e oreksit

  6. Drejtshkrimet në qafë

Nëse keni një kollë të përgjakshme ose një kollë që zgjat më shumë se tre javë, duhet të shkoni te mjeku i përgjithshëm.

Çfarë e shkakton tuberkulozin?

Tuberkulozi, i cili prek mushkëritë, është lloji më i zakonshëm dhe më ngjitës i tuberkulozit. Megjithatë, ajo përhapet vetëm pas ekspozimit më të gjatë me dikë që ka sëmundjen. Në shumicën e njerëzve të shëndetshëm, sistemi imunitar i trupit do të luftojë kundër infeksionit dhe do të vrasë bakteret, pa shkaktuar asnjë simptomë.

Reklama

Ndonjëherë bakteret nuk vriten, por imuniteti ynë e pengon atë të përhapet më tej në trupin tonë. Nuk do të keni asnjë simptomë, por në këtë rast bakteret mbeten ende në trupin tuaj. Kjo njihet si tuberkulozit latente dhe ky lloj tuberkulozi nuk është infektues për njerëzit e tjerë. Megjithatë, TB latente mund të zhvillohet më vonë në tuberkulozit aktive, nëse sistemi juaj imunitar është dobësuar.

Reklama

Nëse sistemi juaj imunitar nuk mund të vrasë ose të përmbajë bakteret, ai mund të përhapet në mushkëri, si dhe në pjesë të tjera të trupit tuaj. Ky është tuberkuloz aktiv dhe simptomat do të fillojnë të zhvillohen brenda disa javësh ose muajsh. /Telegrafi/