Gratë shtatzëna duhet të hanë të paktën dy porcione peshk në javë dhe të mos këshillohen më të shmangin lloje të caktuara, sugjeron një studim i mbështetur nga qeveria britanike.

Paralajmërimet aktuale për të kufizuar marrjen e peshkut me përmbajtje të lartë merkuri shkaktojnë konfuzion dhe bëjnë që nënat e ardhshme të shmangin ushqimin tërësisht ‘për të qenë në anën e sigurt’, paralajmërojnë studiuesit.

Kjo do të thotë se ato kanë më shumë gjasa të dëmtojnë zhvillimin e foshnjës së tyre duke i privuar nga lëndët ushqyese kryesore, si acidet yndyrore me zinxhir të gjatë, jodi, vitamina D dhe seleniumi.

Reklama

Shkencëtarët nga Universiteti i Bristolit ekzaminuan të dhënat për 4,131 gra shtatzëna në Mbretërinë e Bashkuar, pasardhësit e të cilave u ndoqën gjatë gjithë fëmijërisë.

Reklama
Çfarë mund të bëjë shtatzëna për të përmirësuar punën e mitrës dhe për të siguruar kushte më të mira për zhvillim të bebes Çfarë mund të bëjë shtatzëna për të përmirësuar punën e mitrës dhe për të siguruar kushte më të mira për zhvillim të bebes

Nivelet e merkurit u matën në gjakun e nënës dhe indin e kordonit të kërthizës. Analiza nuk gjeti asnjë lidhje negative midis niveleve më të larta të merkurit të nënës dhe zhvillimit njohës te foshnjat nëna e të cilëve hante peshk, me ekspertët që besonin se lëndët ushqyese në ushqim mbrojnë kundër metalit.

Për më tepër, foshnjat e lindura nga nënat që hanin peshk zakonisht kishin IQ më të lartë dhe performuan më mirë në testet e matematikës dhe shkencës. Faqja e internetit e NHS thotë se gratë shtatzëna duhet të hanë jo më shumë se dy porcione peshk me vaj dhe jo më shumë se dy pjesë ton në javë.

Reklama
Konsumimi i peshkut dy herë në javë mund të rrisë rrezikun e kancerit me 22 për qind, pohon një studim i ri Konsumimi i peshkut dy herë në javë mund të rrisë rrezikun e kancerit me 22 për qind, pohon një studim i ri

Duke shkruar në revistën NeuroToxicology, bashkëautorja e studimit Dr Caroline Taylor tha: “Ne zbuluam se niveli i merkurit të nënës gjatë shtatzënisë ka të ngjarë të mos ketë efekt negativ në zhvillimin e fëmijës, me kusht që nëna të hajë peshk”.

Reklama

“Nëse ajo nuk hante peshk, atëherë kishte disa prova që niveli i saj i merkurit mund të kishte një efekt të dëmshëm te fëmija”. Studimi u financua nga Këshilli i Kërkimeve Mjekësore në Mbretërinë e Bashkuar dhe UK Wellcome Trust. /Telegrafi/