Shumica e kancerit të lëkurës shkaktohet nga rrezet ultravjollcë (UV) që dëmtojnë ADN-në në qelizat e lëkurës, por tani një studim i ri ka pohuar se ngrënia e peshkut mund të rrisë rrezikun e një personi për melanoma.

Reklama

Studimi amerikan, nga Universiteti Brown, zbuloi se njerëzit, konsumimi tipik i peshkut i të cilëve ishte 300 gram në javë, kishin një rrezik 22 për qind më të lartë për të zhvilluar një melanomë malinje sesa ata që marrja tipike e peshkut ishte më pak.

Melanoma është një lloj kanceri potencialisht serioz, i cili ka një rritje të pakontrolluar të qelizave të pigmentit.

Reklama

Në studim, 491,367 të rritur me një moshë mesatare 62 vjeç iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me marrjen e peshkut. Kjo përfshinte ata që hëngrën peshk të skuqur, jo të skuqur ose ton gjatë vitit të kaluar, si dhe madhësinë e porcioneve të tyre.

Reklama
Pesë shenja paralajmëruese të kancerit të lëkurës Pesë shenja paralajmëruese të kancerit të lëkurës

Më pas u llogarit frekuenca e rasteve të reja të melanomës që u zhvilluan gjatë 15 viteve duke përdorur të dhëna nga regjistrat e kancerit.

Studiuesit morën gjithashtu parasysh faktorët që mund të ndikonin në rezultatet si pesha e personit, nëse pinin duhan apo alkool, dietën e tyre, historinë familjare të kancerit dhe nivelet mesatare të rrezatimit UV.

Shenja në urinën tuaj që paralajmëron se keni llojin më serioz të kancerit Shenja në urinën tuaj që paralajmëron se keni llojin më serioz të kancerit
Reklama

Ai zbuloi se në përgjithësi, një për qind zhvilluan melanoma malinje gjatë studimit dhe 0.7 për qind zhvilluan melanoma të fazës 0.

Ai arriti në përfundimin se marrja totale e peshkut ishte e lidhur me rreziqe më të larta të kancerit të mundshëm të lëkurës. Rezultate të tjera nga studimi përfshinin ata që hanin peshk jo të skuqur që kishin një rrezik 18 për qind më të lartë të melanomës malinje dhe një rrezik 25 për qind më të lartë të melanomës së fazës 0.

Reklama
Kanceri: Shenjat e sëmundjes vdekjeprurëse që shfaqen shpesh në thonj Kanceri: Shenjat e sëmundjes vdekjeprurëse që shfaqen shpesh në thonj

Ata që konsumonin ton kishin një rrezik 20 për qind më të lartë të melanomës malinje. Çuditërisht ata që konsumuan peshk të skuqur dhe nuk kanë lidhje të rëndësishme me kancerin e lëkurës.

Reklama

Autori i studimit Eunyoung Cho tha për rezultatet: “Melanoma është kanceri i pestë më i zakonshëm në SHBA dhe rreziku i zhvillimit të melanomës gjatë gjithë jetës është një në 38 për njerëzit e bardhë dhe një në 1000 për njerëzit me ngjyrë”.

Çfarë e shkakton kancerin e lëkurës dhe çfarë jo Çfarë e shkakton kancerin e lëkurës dhe çfarë jo

“Megjithëse marrja e peshkut është rritur në SHBA dhe Evropë në dekadat e fundit, rezultatet e studimeve të mëparshme që hetonin lidhjet midis marrjes së peshkut dhe rrezikut të melanomës kanë qenë të qëndrueshme”. /Telegrafi/