Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Media Globale (USAGM) e ka emëruar gazetarin Elez Biberaj, si drejtor në detyrë të Zërit të Amerikës.

Siç shkruan VOA, përcjell Telegrafi, emërimi i Biberajt u njoftua në një e-mail për stafin të martën nga drejtori ekzekutiv i caktuar kohët e fundit i USAGM, Michael Pack, i cili gjithashtu emëroi udhëheqësit në detyrë të rrjeteve të tjera të lajmeve të mëdha të financuara nga SHBA.

Ndryshe, Biberaj ka qenë drejtor i Zërit të Amerikës në Eurasia Division që nga viti 2006, duke e bërë atë përgjegjës për programimin e Zërit të Amerikës për audiencën në Rusi, Ukrainë, Armeni, Gjeorgji dhe Ballkan.

Ai gjithashtu ka shërbyer si shef i shërbimit në gjuhën shqipe të Zërit të Amerikës.

Biberaj është i doktoruar në shkencat politike nga Universiteti Columbia dhe është autor i katër librave, duke përfshirë “Shqipëria në tranzicion, rruga e vështirë drejt demokracisë 1990 – 2010”.

Emërimi thuhet se vjen në një kohë kur publiku po debaton për pavarësinë e politikës editoriale të Zërit të Amerikës, përcjell Telegrafi.

Paraardhësi i Biberajt në Zërin e Amerikës, Amanda Bennett dhe zëvendësi i saj, Sandy Shugawara, dhanë dorëheqjen disa ditë para se Peck të largonte disa shefa të rrjetit mediatik, sapo ai mori përsipër menaxhimin e Agjencisë në fillim të muajit.

Ndryshe, sipas Wikipedia, Elez Biberaj u lind më 15 nëntor 1952, në një fshat të banuar me shqiptarë në Plavë të Malit të Zi, një vit pasi prindërit e tij ishin detyruar të linin vendlindjen e tyre, Shqipërinë, si pasojë e regjimit totalitar.

Katër vitet e para të shkollës fillore i ndoqi në fshatin Hot në gjuhën serbokroate, ndërsa klasët nga e pesta në të tetën i ndoqi në Gjakovë.

Pasi u regjistrua në shkollën e mesme në Prizren, në janar të vitit 1968, bashkë me familjen e tij emigroi në Itali. Gjashtë muaj më vonë arriti me familjen në Amerikë.

Biberaj punën e tij si gazetar në Zërin e Amerikës (Voice of America) – redaksia e gjuhës shqipe, e ka filluar në dhjetor 1980.

Këtu pas disa viteve më 1989 merr pozitën e redaktorit përgjegjës të redaksisë së gjuhës shqipe, ndërsa më 2004 emërohet redaktor përgjegjës për redaksitë në gjuhët evropiane.

Me këtë rast i janë shprehur mirënjohje për punën e tij që kishte bërë në afirmimin e Zërit të Amerikës jo vetëm ndër shqiptarët por edhe ndër popujt tjerë të Ballkanit e Evropës Lindore. Ndër shprehësit e mirënjohjeve ishte edhe ambasadori i OSBE-së, Uiliem Uolker.

Po sipas Wikipedia, Biberaj u bë i njohur në mjediset kosovare sidomos pas demonstratave të 1981-ës kur në Kosovë paraqitet një boshllëk i informacioneve për ngjarjet që zhvilloheshin në Kosovë.

Biberaj është një ndër gazetarët, raportimet e të cilit janë marrë me seriozitet të veçantë. /Telegrafi/