Hulumtimi i ri ka zbuluar se pak më shumë se një e treta e njerëzve kontrollojnë mushkëritë e tyre kur duhet ta bëjnë këtë.

Ja çfarë duhet të dini për shenjat, simptomat dhe faktorët e rrezikut të kancerit të mushkërive.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive?

Kanceri i mushkërive nuk shkakton gjithmonë simptoma derisa të fillojë të përhapet. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë shenja të hershme të sëmundjes, prandaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm.

Këto simptoma shpesh mund të shkaktohen nga diçka tjetër përveç kancerit të mushkërive, por nëse i përjetoni ato është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj menjëherë në mënyrë që të gjendet shkaku. Nëse është kancer mund të trajtohet në fazat e hershme.

Reklama

Sipas Cancer.org, simptomat më të zakonshme të kancerit të mushkërive janë:

Reklama
 • Një kollë që është e vazhdueshme ose përkeqësohet

 • Kollitja me gjak ose pështymë/gëlbazë ngjyrë ndryshku

 • Dhimbja e gjoksit u përkeqësua me frymëmarrje të thellë, kollë ose të qeshur

 • Ngjirja e zërit

Ndryshimet që zbulojnë kancerin e mushkërive: Kujdes, disa simptoma mund të jenë shumë mashtruese! Ndryshimet që zbulojnë kancerin e mushkërive: Kujdes, disa simptoma mund të jenë shumë mashtruese!
 • Humbja e oreksit

 • Humbje peshe e pashpjegueshme

 • Frymëmarrje e shkurtër

 • Ndjenjë lodhje ose dobësi.

Nëse kanceri i mushkërive përhapet në pjesë të tjera të trupit, ai gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të tjera si:

 • Dhimbje kockash (dhimbje shpine ose ije)

 • Ndryshimet në sistemin nervor si dhimbje koke, dobësi ose mpirje të krahut ose këmbës, marramendje, probleme të ekuilibrit ose konvulsione nëse kanceri përhapet në tru

Simptomat më të shpeshta të kancerit të mushkërive Simptomat më të shpeshta të kancerit të mushkërive
 • Zverdhja e lëkurës dhe e syve (verdhëza) nëse kanceri përhapet në mëlçi

 • Ënjtje e nyjave limfatike si në qafë ose mbi kockën e klavikulës. /Telegrafi/