Sëmundjet e zemrës përfshijnë gjendjet që ngushtojnë ose bllokojnë enët e gjakut.

Reklama

Kjo mund të çojë në një atak në zemër, anginë dhe disa sulme. Sëmundja e zemrës mbulon gjithashtu problemet që prekin muskujt e zemrës, valvulat ose shkaktojnë ritme jonormale. Dieta luan një rol kryesor kur bëhet fjalë për rrezikun tuaj.

Yndyrnat e ngopura luajnë një rol në nivelet tuaja të kolesterolit, me ekspertët që theksojnë se ndryshimi më i rëndësishëm dietik për të ulur numrin e kolesterolit është rregullimi i modelit të përgjithshëm të dietës suaj.

Faqja e internetit e Harvard Health thotë: “Më e mira është një dietë e pasur me fruta, perime, peshk dhe drithëra. Kjo ndihmon në dy mënyra. Së pari, sa më shumë nga këto ushqime të shëndetshme të hani, aq më pak konsumoni një dietë të pasur me yndyra të ngopura dhe karbohidrate shumë të rafinuara, të cilat të dyja dëmtojnë sistemin kardiovaskular”.

Reklama
Katër gjëra të vogla që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zemrës Katër gjëra të vogla që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zemrës
Reklama

“Së dyti, ushqimet me fibra të larta ndihmojnë në uljen e nivelit të kolesterolit duke e bërë më të vështirë thithjen e yndyrave të pashëndetshme nga zorrët”.

Mendohet se marrja e lartë e yndyrave të ngopura rrit nivelet e kolesterolit të dëmshëm të lipoproteinave me densitet të ulët (LDL), ndërsa konsumimi i tepërt i kripës rrit presionin e gjakut, të cilat të dyja janë faktorë rreziku të mirëpërcaktuar për sëmundjet koronare të zemrës.

Konsumimi i avokados të paktën dy herë në javë mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës Konsumimi i avokados të paktën dy herë në javë mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Nivelet e larta të kolesterolit rrisin sasinë e depozitave yndyrore në enët tuaja të gjakut, të cilat përfundimisht e bëjnë më të vështirë rrjedhjen e mjaftueshme të gjakut nëpër arterie.

Reklama

Doktor Namal Gamage tha: “Ushqimet me nivele të larta të yndyrave, vajrave, ushqimet me origjinë shtazore me kolesterol të lartë, ushqimet e rafinuara me niseshte me pak fibra, shumë të ëmbla dhe shumë kripë duhet të shmangen të gjitha”.

Reklama
Është zbuluar një test i thjeshtë i gjakut që mund të tregojë rrezikun fatal të sulmit në zemër te pacientët në tre vitet e ardhshme Është zbuluar një test i thjeshtë i gjakut që mund të tregojë rrezikun fatal të sulmit në zemër te pacientët në tre vitet e ardhshme

Harvard Health Publishing thotë se drithërat dhe karbohidratet shumë të rafinuara dhe të përpunuara nuk duhet të konsumohen nëse mund t’i shmangni ato. /Telegrafi/