Përafërsisht 329 nominime kanë konkurruar për çmimin Nobel të Paqes të këtij viti, duke pasqyruar një numër çështjesh të ndezura në të gjithë botën në fushën e të drejtave të njeriut, tha të hënën sekretari i komitetit të dhënies së çmimeve.

“Ky është numri i tretë më i madh i të nominuarve ndonjëherë”, i tha reuters, Sekretari Norvegjez i Komitetit Nobel, Olav Njolstad. Rekord ishte në vitin 2016 me 376 kandidatë.

Nga numri i përgjithshëm i këtij viti, 234 janë individë dhe 95 organizata, raporton dailysabah.

“Kjo pasqyron interesin e madh ndërkombëtar për Çmimin Nobel për Paqe,” tha ai. “Kjo ndoshta tregon ekzistencën e një numri të konflikteve të pazgjidhura, luftërave dhe çështjeve të të drejtave të njeriut në të gjithë botën”, pohoi norvegjezi.

Reklama
Reklama

Alexei Navalny i Rusisë, Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Greta Thunberg e Suedisë janë midis të nominuarve për çmimin e këtij viti.

Programi COVAX, i cili siguron qasje të drejtë në vaksinat kundër COVID-19 për vendet e varfra, është gjithashtu në rrezik, siç janë aktivistja amerikane për të drejtat e njeriut, Stacey Abrams dhe disidentët bjellorusë, Svetlana Tihanovskaya, Maria Kolesnikova dhe Veronica Cepkalo.

Gazetarët pa Kufij, Rrjeti Ndërkombëtar i Gjetjes së Fakteve dhe Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve u emëruan gjithashtu.

Lista përfshin gjithashtu ish-presidentin e SHBA-së, Donald Trump, dhëndrin e tij, Jared Kushner dhe ndihmësin e Kushnerin nga Shtëpia e Bardhë, Avi Berkowitz, i cili kishte rol në ndërmjetësimin e normalizimit të marrëdhënieve midis Izraelit dhe disa kombeve arabe.

Reklama
Reklama

Bordi pesë anëtarësh mbajti takimin e parë të premten gjersa do të takohen afërsisht një herë në muaj për të diskutuar kandidatët përpara se të shpallin laureatët në tetor. /Telegrafi/