Në fillim të vitit, WhatsApp njoftoi kushtet e reja të përdorimit. Këto kërkojnë pëlqimin e qartë të përdoruesve që të dhënat nga shërbimi i mesazheve të mund të ndahen me kompaninë mëmë Facebook, që mund të përdoren për qëllime reklamimi.

Aplikacioni WhatsApp ka më shumë se 2 miliard përdorues. Pikërisht këtyre përdoruesve u jepet alternativa për të rënë dakord për ndryshimet ose për të mos përdorur WhatsApp.

Afati i fundit për miratimin e kushteve të reja të përdorimit fillimisht supozohej të skadonte në fillim të shkurtit. Pasi shkarkimet e ofertave konkurruese të tilla si Signal ose Telegram ishin ngritur në qiell, shërbimi i mesazheve i zgjati ato rregulla deri të shtunën, 15 maj, transmeton Telegrafi.

Çfarë do të ndryshojë në 15 maj?

Përdoruesit që nuk kanë rënë dakord për kushtet e reja të përdorimit do të kujtohen përsëri me mesazhe nga WhatsApp. Ju përsëri duhet të jeni në gjendje të përdorni shërbimin të pandryshuar për “disa javë”. Pasi të ketë kaluar kjo periudhë, kujtesa shfaqet përgjithmonë.

Përdoruesit nuk duhet të kenë më qasje në listën e tyre të bisedave, por përsëri duhet të jenë në gjendje të lexojnë dhe t’u përgjigjen mesazheve duke përdorur funksionin e njoftimit në celularët e tyre. Gjithashtu thirrjet me zë dhe video funksionojnë.

Pas disa javësh, nuk duhet të kryhen më mesazhe ose thirrje. Atëherë ju ose mund të bini dakord për kushtet e reja të përdorimit ose të kaloni te një tjetër aplikacion.

Facebook dëshiron të fitojë para me WhatsApp në të ardhmen. Për këtë qëllim, shërbimi i mesazheve duhet të vendoset si një kanal komunikimi midis kompanive dhe klientëve. “Në këtë mënyrë, Facebook mund t’u mundësojë përdoruesve të komunikojnë me kompanitë përmes WhatsApp që ata gjejnë në Facebook”, thotë WhatsApp. Në planin afatgjatë, pagesat dhe transferimet e parave duhet të jenë të mundshme përmes WhatsApp. Funksione të tilla tashmë janë duke u testuar në vende si Brazili ose India.

A do të ketë reklama edhe në WhatsApp?

Duke ndryshuar kushtet e përdorimit, do të merret gjithashtu pëlqimi që të dhënat mund të përdoren për qëllime reklamimi, thotë Matthias Jax, menaxher i projektit në Saferinternet.at. Për shembull, përdoruesit e WhatsApp mund të marrin në të ardhmen një njoftim reklamimi me oferta speciale kur kalojnë pranë një dyqani. Sidoqoftë, planet specifike të grupit për të shfaqur reklama në WhatsApp nuk dihen ende.

Cilat të dhëna kalohen në Facebook?

Siç ka theksuar vazhdimisht WhatsApp, përmbajtja e bisedës nuk transmetohet. Ato janë të koduara dhe madje edhe vetë WhatsApp nuk ka qasje në to. WhatsApp tashmë ka kaluar të dhëna në Facebook. Kjo përfshin, për shembull, numrin e telefonit, si dhe informacionin e pajisjes ose informacionin se kur dhe sa shpesh përdoren WhatsApp dhe funksione të caktuara të shërbimit.

Për çfarë përdoren të dhënat?

Sipas WhatsApp, të dhënat përdoren për të garantuar sigurinë e shërbimit dhe për të përmirësuar WhatsApp. Por gjithashtu “për të hapur mundësi të reja”, siç thotë në shpjegimet e saj WhatsApp. Kjo duhet të nënkuptojë kryesisht mundësi të reja biznesi për shërbimin e mesazheve.

A mund të vazhdojë të përdoret WhatsApp pa hezitim?

Së pari, nuk do të ndryshojë shumë WhatsApp, thotë menaxheri Jax. Debati rreth kushteve të reja të përdorimit është një kohë e mirë për të parë alternativat.

Nëse komunikoni me gjyshen tuaj përmes WhatsApp, nuk duhet ta detyroni atë të kalojë në një shërbim tjetër, thotë Jax: “Përdorimi i WhatsApp është padyshim më mirë sesa të mos kesh fare komunikim”. /Telegrafi/