Prokurorët boshnjakë thanë se do të hetonin ministrin e sigurimit Dragan Mektiq për zbulimin e informacionit sekret dhe dhënien e deklaratave të rreme lidhur me një rast të rekrutimit të supozuar të boshnjakëve nga inteligjenca dhe diplomatët kroatë.

Muajin e kaluar, Mektiq konfirmoi publikisht një raport medial se oficerët kroatë të inteligjencës u përpoqën të rekrutojnë boshnjakët që punonin në vendet e BE për të fshehur armët pranë xhamive që përdoreshin nga pasuesit e degës së Selefit të Islamit në Bosnje, për të treguar se po armatosnin veten. Kroacia mohoi fuqimisht akuzat.

Mektiç tha se operacioni kishte për qëllim të provonte akuzat nga presidentja kroate, Kolinda Grabar-Kitaroviq rreth një rreziku të paraqitur nga “mijëra luftëtarë që ktheheshin në Bosnjë nga Siria dhe Iraku”. Mektiq ka mohuar në mënyrë të përsëritur sugjerimet se myslimanët boshnjakë radikalë përbëjnë një kërcënim të rëndësishëm terrorist ndaj Evropës.

Zyrtari i lajmeve ‘Zurnal’, i cili botoi raportin, tha se një zyrtar i qeverisë boshnjake dhe një gazetar i lidhur me një diplomat kroat, që shërbenin në Bosnje, ishin përfshirë në përzgjedhjen e rekrutimit.

Mektiq tha se zyrtari i qeverisë dhe gazetari ishin të afërmit e Kryeprokurores boshnjake Gordana Tadiq, informacion i konfirmuar më vonë nga të dy burrat. Zyra e Tadiqit nisi menjëherë një hetim mbi rastin dhe mori në pyetje të gjithë personat e përfshirë, duke përfshirë një gazetar të Zurnal dhe Mektiq.

Zyra tha se do të hetonte Mektiqin për shkak se ai kishte grumbulluar informata konfidenciale, ia kishte shpërndarë personave të paautorizuar dhe më pas u kishte dhënë deklarata të rreme publikut dhe prokurorisë me “pasoja të rënda për sigurinë, sundimin e ligjit dhe reputacionin e Bosnjës dhe Hercegovinës” .

Mektiq, i cili ka kritikuar shumë prokurorinë për moszbatimin e rasteve të krimit të rëndë dhe korrupsionit, i hodhi poshtë këto akuza dhe akuzoi prokurorinë se po udhëhiqej nga interesa private në hetim.

“Kjo është një farsë,” tha ai në një konferencë shtypi urgjente, duke shtuar se ai nuk priste që të dilte ndonjë gjë nga një hetim që ai thoshte se ishte krijuar “vetëm për të mashtruar publikun”.

Këtë javë Bashkimi Evropian nisi një iniciativë për të monitoruar agjencitë e zbatimit të ligjit të Bosnjës.

Gjyqësori në Bosnjën e ndarë etnikisht është kritikuar gjatë si joefektiv dhe i nënshtruar ndaj presionit politik.