Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane, Mario Draghi këtë javë do të testojë qetësinë e krijuesve të politikave botërore.

Lehtësimi monetar ndoshta do të ketë në qendër një ulje të normës së interesit që zgjeron diferencën midis kostove të huamarrjes në Eurozonë. Kjo do të ndikojë potencialisht në tregjet e këmbimit valutor dhe do të rrezikojë zemërimin e kritikëve siç është Donald Trump.

Ndërsa Draghi ka një mjete të gatshëm që institucioni i tij përpiqet për stabilitetin e çmimeve dhe nuk synon euron, kjo nuk do të ndalojë presidentin amerikan ose të tjerët të akuzojnë BQE për luftën e një “lufte monedhe”, një term i krijuar nga ish-ministri brazilian i financave Guido Mantega. Trump gjithashtu ka cituar “dobësinë e euros” kur grumbullon presion mbi Rezervën Federale për të ulur normat e veta.

Koha e veprimit të Draghi nuk do të ndihmojë për thirrje të tilla, që vijnë një javë përpara se Rezerva Federale të përcaktojë përgjigjen e vet për një ekonomi të ngadalësuar, të dëmtuar nga tensionet e tregtisë botërore.

“Draghi po bën presion për diçka domethënëse. Nuk e di se do të shkaktojë një përgjigje të madhe FX, por sa më shumë që të bëjë, aq më shumë ka të ngjarë të nxisni një përgjigje nga presidenti”, tha Kit Juckes, shefi strategjik i FX në Societe Generale SA, i cili pret të paktën një ulje të normave.

I pari i BQE-së i vuri investitorët vëzhgues për stimulimin në korrik, kur ai tha se krijuesit e politikave kishin udhëzuar stafin të përgatiste opsionet. Ekonomistët e anketuar nga Bloomberg, të gjithë parashikojnë një ulje të normës së të paktën 10 pikë bazë në minus 0.5 për qind, dhe me siguri që do të thellohen më tej gjatë këtij viti, dhe investitorët po çmojnë 15 pikë bazë. Ndërsa, disa guvernatorë kundërshtojnë një riaktivizim të menjëhershëm të blerjeve të bonove, sondazhi sugjeron që ka të ngjarë të ndodhë gjithashtu. /Telegrafi/