Nëse mjeku juaj ju ka përshkruar një suplement hekuri, me siguri e dini se suplementi vjen me rregulla të caktuara.

Shmangni konsumimin e tij me kalcium, qumësht ose antacidë, të cilët pengojnë përthithjen e hekurit nga trupi juaj. Dhe ka një rregull tjetër që duhet të shtoni në listën tuaj: Mos e merrni hekurin me një gotë çaj të gjelbër ose çaj të zi.

Rasti kundër çajit të zi dhe të gjelbër me hekur

Hulumtimet tregojnë se si çaji i zi ashtu edhe ai i gjelbër zvogëlojnë shkallën e përthithjes së hekurit në trupin tuaj. Një raport shkencor i vitit 2016 i botuar në Clinical Case Reports zbuloi se çaji i gjelbër, kur konsumohet në sasi të mëdha, ndërhyn në përthithjen në një masë të tillë që mund të çojë në anemi të mungesës së hekurit.

Reklama
Reklama

Përveç kësaj, një studim i vitit 2017 i publikuar në The American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se çaji i zi ul ndjeshëm nivelet e përthithjes së hekurit. Një studim shumë më i hershëm nga viti 1989 zbuloi se vetëm pesë miligramë tanine mund të zvogëlojnë përthithjen e hekurit me 25 për qind.

Shumica nuk e dinë që ky çaj është një mrekulli për zemrën! Shumica nuk e dinë që ky çaj është një mrekulli për zemrën!

Në fund të fundit? Çaji i zi dhe i gjelbër mund t’i bëjnë suplementet e hekurit të paefektshëm.

Pse çaji jeshil dhe i zi e bëjnë të vështirë për trupin tuaj thithjen e hekurit?

Ju mund të mendoni se kafeina është frenuesi kryesor i hekurit në çaj – dhe ky do të ishte një supozim i natyrshëm. Megjithatë, është vetëm një pjesë e vogël e enigmës. Një studim i botuar në Food Chemistry zbuloi se kafeina lidhet me gjashtë për qind të vogël të hekurit në çdo ushqim të caktuar. Jo saktësisht ndikimi që prisni!

Reklama
Reklama
Ndjesia në gjoks që mund të paralajmërojë për nivele të ulëta hekuri Ndjesia në gjoks që mund të paralajmërojë për nivele të ulëta hekuri

Frenuesit e vërtetë, rezulton, janë antioksidantët. /Telegrafi/